Spočítejte si, kolik můžete 
vypít, abyste si neškodili

Spočítejte si, kolik můžete
vypít, abyste si neškodili

12. 6. 2013
Posedíte rádi s přáteli a dáte si skleničku? Podívejte se na vzorec a vypočítejte, kolik panáků si můžete dát, abyste byli v pohodě a alkohol vám nezpůsobil problémy.

Obsah alkoholu se totiž nepočítá na vypité „frťany“, ale na alkoholovou jednotku, což je množství etanolu v drinku. Množství alkoholu, které je pro zdravého člověka ještě neškodné, odpovídá asi 10 g absolutního (100%) etanolu.

Kdo překročí denní dávku, opravdu hazarduje

„Každý druh alkoholického nápoje obsahuje jiné množství etanolu. Porce nápoje s obsahem 10 g čistého alkoholu odpovídá například jednomu malému panáku tvrdého alkoholu, jednomu decilitru vína nebo malému světlému 10° pivu,“ uvedl Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin.

Vliv alkoholu je u každého člověka rozdílný a závisí na mnoha faktorech. Obecně doporučená denní dávka, která nezpůsobí negativní následky, je pro muže dvě až čtyři jednotky alkoholu a pro ženy jedna až tři jednotky. Pokud člověk vypije v jeden den více než pět jednotek, vážně hazarduje se svým zdravím.

Berte v úvahu svůj zdravotní stav

V každé zemi má přiměřené množství alkoholu jinou hodnotu, což je dáno místními zvyklostmi. Například ve Francii se uvádí až 60 g etanolu denně pro muže a 36 g pro ženy.

„Při pití alkoholických nápojů je potřeba brát v úvahu i osobní zdravotní stav. Některé skupiny by neměly konzumovat alkohol vůbec, jako například těhotné ženy. Stejně tak by měli být zdrženliví i lidé trpící různými zdravotními obtížemi a určitě mladí lidé do osmnácti let,“ upozornil Darebník.

Vzorec pro výpočet obsahu alkoholu

Pro výpočet obsahu alkoholu lze využít vzorec pro odhalení gramů alkoholu v nápoji: 0,8 (hustota etanolu) x obsah sklenice/láhve (ml) x koncentrace alkoholu (% obj.) děleno 100.

Podle takového vzorce by obsahoval velký (4 cl) panák tvrdého alkoholu s koncentrací 40 % 12,8 g alkoholu. Zdravá játra odbourají 0,1 g etanolu na jeden kilogram hmotnosti za hodinu, to znamená, že člověk o hmotnosti 70 kg odbourá 7 g alkoholu za hodinu.

alkohol zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.