Přemek Podlaha: Televize se teď
stala rájem pro takzvané celebrity

Přemek Podlaha: Televize se teď
stala rájem pro takzvané celebrity

12. 6. 2013

Zná ho snad každý Čech. Tvůrce a moderátor televizního Receptáře prima nápadů je totiž považován za dvorního rádce všech českých chalupářů, zahrádkářů a domácích kutilů.

Z nechtěných témat vytvořil fenomén

Zaseju a pohnojím, poseču a podojím, nimrodím a včelařím, ženě doma navařím...“  To jsou notoricky známé rýmy písně Ivana Mládka, jež dříve týden co týden otevírala pořad, který moderátora Přemka Podlahu vynesl až na samé výsluní televizní popularity. Jeho Receptář se poprvé vysílal v roce 1987 a i když časem prošel malými obměnami a místo České televize jej začala vysílat Prima, stále baví obrovské množství diváků.

Podlaha začínal v 60. letech v zemědělské redakci ČST a posléze moderoval i populární vědomostní soutěž (více dole v samostatném textu), kterou obohacoval o otázky z chovatelství, pěstitelství nebo mykologie. Z témat, o která svého času nikdo nestál, nakonec vytvořil nový fenomén i zdroj svého podnikání.

Kam se poděly vědomostní soutěže?

Velmi populární moderátor, který má za sebou dlouhá léta praxe, se na televizní současnost dívá dost kriticky. „Trápí mě, že se z kdysi svěžího sdělovacího prostředku stal reklamní byznys. Ráj tu mají takzvané celebrity, které veřejnosti sdělují, že mají novou partnerku, rozvod na krku nebo zvětšená prsa,“ prohlašuje bez obalu s tím, že se televizní stanice – a nejen komerční – radikálně bulvarizují. „Kam se poděly náročné vědomostní soutěže Dagmar Novotné a Jana Pixy nebo zábavné pořady Zdeňka Podskalského a Vladimíra Dvořáka? Proč dnešní moderátoři nedbají na český jazyk? Přál bych televizi víc kvalitních redaktorů, dramaturgů a autorů a doufám, že se dožiju i toho, že tvůrci nebudou jen kopírovat, co už tu dávno bylo,“ říká zkušený moderátor, který 13. června slaví pětasedmdesáté narozeniny.

 

„Přijdete příště?“ Vzpomeňte si,
odkud znáte tuhle otázku?
Moderátor Přemek Podlaha a asistenka Zuzana Neubauerová nás v 70. letech minulého století provázeli pořadem, kde se soutěžící snažil dostat na poslední, desátý schod a získat finační výhru. Soutěžilo vždy několik lidí v různorodých tématech. Po každém kole soutěžící buď postoupil o pověstný stupínek výše, nebo ze soutěže vypadl. Pamětníci už určitě vědí, že se pořad jmenoval Deset stupňů ke zlaté.

moderátoři televize
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%