Foto

Jablka výrazně podražila,
ceny šplhají k 70 korunám

14. 6. 2013

Ceny jablek, která jsou ovocem s nejvyšší spotřebou v zemi, v posledních týdnech výrazně vzrostly a výjimkou nejsou ceny 70 korun za kilogram. Důvodem růstu ceny je to, že čeští pěstitelé jablka na konci května vyprodali a na trhu jsou jen dražší jablka z dovozu ze západní Evropy či jižní polokoule. V Evropě je navíc zásoba jablek malá, což cenu dál zvyšuje.

Za 70 korun za kilogram jsou v obchodech jablka z nové sklizně, například z Chile či Nového Zélandu. Jablka z loňské sklizně v Evropě se prodávají mezi 30 až 50 korunami. "Například cena jablek z Itálie roste každý týden," uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. V květnu se jablka z Itálie dovážela téměř za 20 korun za kilogram, celý loňský rok byla jejich průměrná cena 15,10 Kč. Levnější než jablka jsou nyní banány a pomeranče.

Již teď je podle ovocnářů jasné, že v končící prodejní sezoně počítané od loňského do letošního června bude cena jablek nadprůměrná. "Průměrné měsíční ceny jablek v sezoně 2012/2013 jsou trvale nad 30 korunami za kilogram, v květnu dosáhly téměř 35 korun. V sezoně 2011/2012 byla průměrná měsíční cena nad 30 korun výjimečná," řekl Ludvík.

Pokles cen jablek se dá čekat až v srpnu s novou sklizní. Pozornost spotřebitelů se však do té doby bude tradičně upírat i na jiné čerstvé ovoce a zeleninu. "Na trh nyní nastupuje chladným počasím a záplavami zpožděná produkce rychlené zeleniny a jiného čerstvého ovoce, například jahod. Raných třešní ale kvůli dešťům bude málo," sdělil Ludvík.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 23 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují se 14 kilogramy pomeranče a mandarinky. Na třetím místě jsou banány se spotřebou 12 kilogramů. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje mezi 80 až 90 kilogramy na osobu a rok.

ovoce - zelenina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.