Husité vytáhli tělo Václava IV.
z hrobu a v opilosti ho zhanobili

Husité vytáhli tělo Václava IV.
z hrobu a v opilosti ho zhanobili

14. 6. 2013

V pouhých dvou letech ho korunovali na českého krále. Václav IV. byl synem legendárního vladaře Karla IV., který diplomacií a penězi zabezpečil synovi i římský trůn (od roku 1376). Česká korunovace Václava IV. se odehrála 15. června 1363, tedy před 650 lety.

Václav IV. se narodil 26. února 1361 v Norimberku jako netrpělivě očekávaný dědic trůnu, ve třetím manželství Karla IV. s Annou Svídnickou. Patřil do dynastie Lucemburků. Jako budoucí panovník měl veškerou péči a podporu svého otce Karla IV.

Vzdělaný, ale nerozhodný a nesamostatný

Po zmíněné korunovaci z rukou arcibiskupa Arnošta z Pardubic se Arnošt staral o Václavovo vzdělání a výchovu, později tuto zodpovědnost převzal Jan Očko z Vlašimi, který ho naučil politice. Díky této péči se z Václava sice stal vzdělaný muž, ale byl nerozhodný, nesamostatný a závislý na druhých. Později mu museli pomáhat rádcové.

Vládnout začal po smrti Karla 29. listopadu 1378, ale nebyl příliš dobrým panovníkem. Za jeho vlády se proti němu postavila šlechta, čímž došlo k oslabení panovnické moci. Šlechta se dostala k vládě a rozsáhlé části země ovládaly jednotlivé rody – například Rožmberkové jižní Čechy.

Poddaní byli vystaveni domácím válkám, které pustošily zemi. Za vlády Václava IV. začala česká ekonomická stagnace, krize v sociální oblasti a vypuklo husitské hnutí. Král se stále více uchyloval do ústraní, kde ho také zastihla zpráva o první pražské defenestraci. To u něj vyvolalo záchvat mozkové mrtvice nebo snad epilepsie.

Až pět let po smrti spočinul vedle Karla IV.

Václav IV. skonal 16. srpna 1419 na Novém Hradě u Kunratic. Zemřel bezdětný a jeho nástupcem jako český král se stal Zikmund Lucemburský

Druhá Václavova manželka Žofie nechala pohřbít královy ostatky v klášteře na Zbraslavi. Jenže klášter byl o rok hozději husity vypleněn a královo tělo dokonce vytaženo z hrobu.

„Táboři se vlámali i do hrobky královské, a vyňavše tělo krále Václav IV. z rakve, tropili s ním žerty ohavné, aby pozdě na noc, opilí vínem klášterním, s trofejemi rozbitých obrazů a mnišských kápí vraceli se do Prahy,“ uvedl kdysi historik Josef Pekař.

Teprve v roce 1424 byl Václav slavnostně uložen v hrobce českých králů pod svatovítským chrámem po boku Karla IV.

královská rodina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.