Socioložka Jiřina Šiklová
oslavuje narozeniny

Socioložka Jiřina Šiklová
oslavuje narozeniny

17. 6. 2013

Je všudypřítomnou osobností české intelektuální společnosti. Jiřina Šiklová, doktorka filozofie, socioložka, signatářka Charty 77, disidentka, uklízečka, vězeňkyně, zakladatelka a propagátorka genderových studií svůj život zasvětila úsilí o politickou a sociální spravedlnost.

V pondělí 17. června oslaví 78. narozeniny.

Na Karlově univerzitě, kam se Šiklová vrátila po roce 1989, založila katedru sociální práce. V plánech přednášek na společenskovědních fakultách v celé zemi prosadila téma problematiky genderu, tedy vztahu mezi oběma pohlavími.

U ní v bytě také vznikla první knihovna Gender Studies, ze které se časem vyvinula největší knihovna tohoto tématu ve střední a východní Evropě. Angažuje se i v politice, v posledních letech několikrát kandidovala za Stranu zelených.

Za minulého režimu Šiklová organizovala transport exilové literatury z republiky a zpátky, spolupracovala s Dokumentačním střediskem československé nezávislé kultury Viléma Prečana v německém Scheinfeldu. V květnu 1982 ji spolu s řadou dalších osob obvinili z trestného činu "podvracení republiky ve spojení se zahraničním činitelem." Proces vyvolal velký negativní ohlas v zahraničí a pod tímto tlakem byl nakonec zastaven.

Organizační talent uplatnila i ve vězení, kam ji poslali nejdříve na deset let a nakonec tam strávila asi rok. Pro vězeňkyně uspořádala kurzy angličtiny a němčiny, zavedla ranní rozcvičky. Sama tento pobyt nazvala "zajímavým zúčastněným pozorováním".

Vystudovala historii a filozofii na Filozofické fakultě UK v Praze (studium ukončila v roce 1958). V roce 1995 získala cenu Žena Evropy, která je v Bruselu udílena ženám, jež přispěly k integraci Evropy. O čtyři roky později medaili T. G. Masaryka I. stupně za zásluhy o republiku. Publikuje v desítkách odborných časopisů, je autorkou několika knih, například novějšího titulu Matky po e-mailu.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.