Kde se nejčastěji hádáme?
Samozřejmě že na dovolené

Kde se nejčastěji hádáme?
Samozřejmě že na dovolené

21. 6. 2013

Celý rok se na ni těšíme, ale málokdy dopadne podle našich představ. Rodinná dovolená často končí hádkami, ba i rozvody. Psychologové říkají, že čím déle je pár spolu, tím více riziková záležitost pro něj společná dovolená je.

Následující situace je velmi často k vidění na zájezdech pořádaných cestovními kancelářemi. Turisté se přesunuli z letadla do autobusu, který je rozváží do letovisek. „Jé, podívej, to je krása,“ říkají ženy a pozorují z okénka okolí. Muži mlčí. Tváří se znuděně, až otráveně. „Fuj, to je horko,“ řekne sem tam některý. Tak to obvykle začíná. Žena je naštvaná, že muž nesdílí její pocity. Muž je naštvaný, protože cítí, že žena je naštvaná. Je dusno. Ale nemůže za to jen skutečnost, že venku je třicetistupňové vedro.

Proč jsme sem vůbec jeli?

Němečtí psychologové dělali průzkum, jaký má společné cestování a pobyt na dovolených vliv na kvalitu partnerského vztahu. Odpovídalo tři tisíce lidí. Čtvrtina z nich uvedla, že se některý z jejich předchozích vztahů pokazil na dovolené nebo brzy po návratu z ní a kvůli tomu zkrachoval.

„Vezměme si průměrný český manželský pár, který vyráží na dovolenou do Chorvatska autem. K první hádce dochází často už po prvních dvaceti kilometrech jízdy,“ tvrdí psycholog Karel Havlík, který se řadu let věnuje všemu, co se týká psychologie a dopravy. „Auto je uzavřený prostor a z něj není kam utéct. Když se schyluje k hádce doma nebo jinde, jeden z partnerů, obvykle muž, se prostě snaží zmizet. V autě to nejde,“ vysvětluje.

Zvláště hádavou skupinou jsou podle psychologů páry, kterým už odrostly děti a vyrážejí na dovolené sami. Jsou zvyklí na rodinný ruch, s dětmi na hádky a neshody mnohdy ani nebýval čas. Teď jsou spolu najednou sami, po letech manželství si mnohdy nemají co říct, na dovolené zjišťují, že se spolu nudí. „Proč jsme sem vlastně jeli?“ je typická mužská věta. A působí jako rozbuška.

„Mám zkušenost, že lidé středního a vyššího věku se dělí na dovolených do dvou naprosto odlišných kategorií,“ říká delegátka jedné velké cestovní kanceláře. „Část párů jsou jako hrdličky. Je vidět, že si na dovolenou celý rok šetřili a umí si ji užít. Druhá, větší část, jsou věčně nespokojení, znudění, čekají, že je někdo bude bavit. Spolu vlastně nemají o čem mluvit. Až si říkám, proboha, proč vlastně spolu jezdí,“ vypráví.

Nechte partnery doma

Cestovky zaznamenávají posledních deset let trend, že na dovolené spolu vyrážejí v páru starší ženy. Prostě se domluví a muže nechají doma. Muži jsou spokojení, ženy také. Často však v páru jezdí na dovolené také starší vdovy.

Existuje i další cesta, jak se dá ponorkové nemoci z dovolené vyhnout. Tip má spisovatelka a cestovatelka Milena Holcová. „Když se jedná o delší cestu, je dobré, když se občas setkají, občas ji tráví odděleně. Odpadá tím nebezpečí ponorkové nemoci. Důležité ale je, aby si ty páry rozuměly, a týká se to hlavně žen. Ty musí být kamarádky. Chlapi se obvykle nějak dají dohromady, ale když spolu nevycházejí ženské, takový model krachuje," míní.

„Mému muži se na dovolené pokaždé něco stane,“ popisuje zkušenost sedmdesátiletá žena z Ostravy. „Nikdy neposlechne, co mu radím. Zásadně si nebere boty do moře, takže má pokaždé pořezanou nohu. Na výlet do sopečného kráteru vyráží zásadně v žabkách, takže na ostrově Nisyros zkazil výlet celému zájezdu, protože si vyvrtl kotník a mladší muži jej museli táhnout k autobusu. A pak až do nemocnice na větším ostrově Kos. Pokaždé se kvůli tomu pohádáme a máme zkaženou půlku dovolené. Připadá mi, že když jsem jezdila s dětmi, měla jsem méně starostí,“ vypráví.

„Moje žena miluje moře, ale mě horko nedělá dobře,“ říká šedesátník z Olomoucka. „Takže já tam ležím pod slunečníkem a ona mi týden nadává, že jsem nudný bačkora, se kterým není žádná zábava. Každý rok nás takový pěkně prohádaný týden stojí hromadu peněz a já se už děsím, co mě letos zase čeká,“ vysvětluje.

Dobře to promyslete

Doba dovolených je tady. Možná by stálo za to, než vyrazíme, zapřemýšlet, jestli náš partner či partnerka očekává od dovolené přesně totéž.

Ten model, kdy kamarádky vyrazí k moři a jejich muži si mezitím pěkně užijí ticha na rybách, vůbec není špatný a praktikuje jej čím dál více párů vyššího věku. Tedy těch, kteří už vědí, že opravdu zbytečné hádat se kvůli takovým malichernostem jako jsou boty do vody, spánek pod slunečníkem nebo výběr místa, kam pojedeme.

dovolená manželství
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.