Začíná Týden svobody volby

Začíná Týden svobody volby

16. 6. 2013

Letos potřetí se koná "Týden svobody", mezinárodní kulturně vzdělávací projekt. Navazuje na předchozí dva úspěšné ročníky, které svou tematikou přilákaly pozornost široké veřejnosti i českých a zahraničních médií. V týdnu 17. - 23. června se v Praze uskuteční Noci kavárenských debat, venkovní výstava i koncert, komponovaný program věnovaný aktuálnímu tématu „Svoboda volby“. Vstupné na všechny části programu je zdarma. 

Týden svobody se každoročně zaměřuje na otázky demokracie a lidských práv u nás i ve světě. Třetí ročník tohoto netradičního projektu pokračuje v budování tradice připomínající celé Evropě hodnoty, na kterých stojí naše demokratická společnost. Program se bude odehrávat v pražských kavárnách a ve veřejném prostoru.

„Téma Týdne svobody jsme vybrali s ohledem na události posledních měsíců. Loni se uskutečnily krajské a senátní volby a letos první přímé volby českého prezidenta. Vzhledem k současné společensko-politické situaci se dá očekávat dále sílící zpochybňování demokracie, potažmo demokratických voleb jako nejsprávnějšího systému, který by měla naše společnost používat. Součástí Týdne svobody bude i reflexe současných světových událostí v oblasti lidských práv, konkrétně upozornění na situaci v africkém Mali.“ Přibližuje za organizátory letošní ročník Pavla Štindlová.

Noci kavárenských debat

V kavárnách budou diskutovat novináři, historici i diplomaté spolu s veřejností. Koncept Nocí kavárenských debat vznikl v rámci Týdne svobody 2012. Jejich cílem je především připomenout a podpořit znovu se rozvíjející tradici kavárenských diskuzí na různá společenská témata a také diskutovat o tématech, která se do médií „nedostanou“. Mají zprostředkovat názory zajímavých osobností široké veřejnosti a seznámit zajímavé osobnosti s názory široké veřejnosti.

Letošními tématy debat jsou prezidentské volby v USA, přelomové volby ČSR 1946, palestinské volby, financování volebních kampaní, většinový vs. poměrný systém, pseudovolby v autoritářských režimech a šance minoritních kandidátů v prezidentských volbách. Diskutovat budou mezi jinými novinář, viceprezident Aspen Institute Prague Tomáš Klvaňa, politik, filosof a vysokoškolský učitel Daniel Kroupa, politik a předseda Strany zelených Ondřej Liška, novinář Jan Macháček a mnoho dalších.

Volby, které vedly ke krveprolití

Výstava s názvem Násilí v důsledku voleb  připomene prostřednictvím fotografií největší ozbrojené konflikty a občanské nepokoje, ke kterým došlo po volbách v různých částech světa. Výstava vznikla ve spolupráci s organizací Lékaři bez hranic a  bude umístěna v parku Kampa od 17. června až do 16. července.

Koncert za svobodu

„V rámci Týdne svobody chceme veřejnosti ukázat, že dnes existuje i taková forma nesvobody, jakou je zákaz zpěvu. Ve spolupráci s africkými hudebníky Aly Keitou a Kareyce Fotso připravujeme koncert, který nejen upozorní na tuto situaci, ale ukáže sympatie malijským muzikantům, kteří museli opustit svou zemi nebo nyní nemají komu zpívat,“ uvádí David Gaydečka z pořádají obecně prospěšné společnosti Opona. 

Koncert se uskuteční ve spolupráci s festivalem United Islands, a to v pátek 21. června od 15 hodin na Kampě.

K výběru tématu zákazu zpěvu inspirovaly organizátory letošní události v africkém Mali. Součástí velmi komplikované politické situace, která vyvrcholila vojenských převratem a mezinárodní intervencí, byl v jednu chvíli, kdy vítězili džihádisté, zákaz hudební produkce podle práva šaría. Podle radikálních duchovních vůdců  je hudba spouštěčem nerozumného chování a vášní. Hraní na nástroje se pak blíží nepřípustnému sexu.

„Nemůžeme si nevybavit ševce z pohádky Pyšná princezna, kterak si běží zazpívat na hranici sousedního království a nebo verše z písně Veličenstvo kat Karla Kryla „... byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, když zakázali hrát a zakázali zpívat“, a těžko si dokážeme představit, že bychom se ocitli v takové situaci,“ dodává Gaydečka. 

demokracie svoboda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.