Nečas rezignuje na funkci
premiéra i předsedy ODS

Nečas rezignuje na funkci
premiéra i předsedy ODS

17. 6. 2013

Petr Nečas skončí kvůli kauze své blízké spolupracovnice Jany Nagyové jako premiér i jako předseda ODS. Nečas, který rezignuje v pondělí, řekl, že si přeje, aby koalice s TOP 09 a Lidem pokračovala s jiným premiérem nominovaným za ODS.

„Jsem si plně vědom toho, jak peripetie mého osobního života v současné době zatěžují politickou scénu i ODS. Já jsem velmi pozorně vnímal celý vývoj politické situace, který tady nastal počínaje středou. A jsem si vědom toho, jaké to pro mne má konsekvence. Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky,“ řekl Nečas.

Rozhodnutím Nečase podat v pondělí demisi se podle něj stává "nulitním" úterní hlasování ve Sněmovně o vyslovení nedůvěry vládě, která už fakticky bude spolu s premiérem v demisi. Nečas dodal, že tímto krokem vznikne prostor pro hledání nového premiéra z Občanské demokratické strany. Potřeba bude podle něj jednat také s prezidentem Milošem Zemanem.

O budoucnosti koalice nyní budou jednat špičky koaličních stran.

Nečasova vláda vznikla po volbách v květnu 2010, v nichž sice zvítězila ČSSD s 56 mandáty, ale nedokázala dát dohromady potřebnou většinu. Koalici složily ODS (53 mandátů), TOP 09 (41) a Věci veřejné (24), celkových 118 poslanců tak vládě zaručilo nejpohodlnější převahu ve Sněmovně v historii samostatné České republiky. Kabinet však prožil několik krizí a loni v dubnu VV vypověděly koaliční smlouvu. Ministři za VV ve vládě zůstali, reprezentovali ovšem nově vytvořenou stranu Lidem, vedenou vicepremiérkou Karolínou Peake. Kabinet ustál pět hlasování o nedůvěře. Premiéru Nečasovi zlomila vaz až kauza šéfky jeho kanceláře Jany Nagyové, která byla obviněna z organizování trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení. Nyní je spolu s dalšími obviněnými politiky ve vazbě.

politika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.