Poznejte krásná místa, 
o kterých psal Ota Pavel

Poznejte krásná místa,
o kterých psal Ota Pavel

17. 6. 2013

Tradiční turistická akce Pochod krajem Oty Pavla bude tuto sobotu spojena s pietní vzpomínkou na oblíbeného spisovatele. Ve středočeské obci Branov očekávají na jubilejním 30. ročníku účast až 800 turistů, kteří se na třech trasách vydají poznávat krásy kraje.

Nejen pochod, ale i výstava, šermíři a hudba

Účastníci se mohou registrovat od 7 do 10 hodin u branovské sokolovny. Vyznačeny jsou tři trasy o délce 10, 15 a 25 kilometrů. Ve 14:00 hodin se pak za účasti pamětníků uskuteční pietní akt u pamětní desky Oty Pavla, jímž si pořadatelé i veřejnost připomenou 40. výročí spisovatelovy předčasné smrti.

Připraven je doprovodný kulturní program. Dopoledne v sokolovně otevřou fotografickou výstavu Očima Miloslava Anderleho, která zachycuje proměny obce Branov a jejího okolí. Během dne vystoupí skupina Studio-R, šermíři ze Zbiroha, taneční klub Luna z Loun a pěvecký sbor Základní školy z Broum. Večer bude hrát skupina Ideal Band.

Od sportovních textů k uměleckému vrcholu

Okolí Berounky poznal Ota Pavel díky svému otci Leovi Popperovi, který sem rodinu přivedl ve 30. letech 20. století. Ota Pavel se pak do křivoklátských lesů vracel i v posledních letech svého života.

Věnoval se sportovní žurnalistice, jeho knižním debutem byla próza Dukla mezi mrakodrapy (1964), která vznikla na základě reportážní cesty s československými fotbalisty do USA. Uměleckým vrcholem Pavlovy tvorby jsou autobiografické povídky ze souboru Smrt krásných srnců (1971). Druhá osobně laděná kniha Jak jsem potkal ryby (1974) vyšla až posmrtně.

Ota Pavel zemřel v souvislosti s dlouhou duševní nemocí v březnu roku 1973 ve věku 43 let. Vlastně až poté se stal uctívaným spisovatelem a jeho knihy bývaly v knihkupectvích pravidelně vyprodané.

naše tipy spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.