Počet obětí kouření
ve světě prudce roste

Počet obětí kouření
ve světě prudce roste

22. 3. 2012

Množství lidí, kteří umírají v důsledku užívání tabáku, se za posledních deset let skoro ztrojnásobilo. Zástupci organizace World Lung Foundation (Světová nadace pro plíce) varují, že pokud bude současný trend pokračovat, láska k tabáku a pasivní kouření se stane v tomto století osudnými miliardě lidí a jeden život si vyžádají každých šest sekund.

Podle čtvrté edice takzvaného Tabákového atlasu, který mapuje epidemii kuřácké závislosti, protikuřácké kampaně nebo taktiku tabákových koncernů, připravila tato droga za poslední dekádu o život 50 milionů lidí. Její užívání je příčinou smrti u 15 procent mužů a sedmi procent žen.

V Číně se tabák stal zabijákem číslo jedna – ročně způsobuje smrt 1,2 milionu lidí. Autoři atlasu očekávají, že tento počet se do roku 2030 vyšplhá na 3,5 milionu.

Michael Eriksen, jeden z autorů zprávy a ředitel Institutu veřejného zdraví na Georgijské státní univerzitě, v souvislosti s údaji z Číny řekl, že zatímco v rozvinutých zemích kuřáků ubývá, v chudších oblastech světa po cigaretě sahá stále více lidí.

Autoři zprávy si stěžují na to, že velké tabákové firmy zesílily svůj boj proti opatřením potírajícím kouření. Snaží se podle nich zdržovat nebo vůbec znemožnit, aby začaly platit zákony zakazující kouření na veřejných místech, reklamy nebo zavádějící varovné nápisy nebo obrázky na krabičkách cigaret.

„Nemůžeme dovolit, aby tabákový průmysl měl navrch. Tabák je zabiják, neměl by se propagovat, dotovat ani idealizovat,“ uvedla v předmluvě k Tabákovému atlasu Margaret Chanová, generální ředitelka Světové zdravotnické organizace.

Kouření způsobuje rakovinu plic a další nemoci dýchacích orgánů. Výrazně zvyšuje také riziko srdečních onemocnění, která jsou na světě nejčastější příčinou smrti.

kouření
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.