„Ať žijí komunisti a estébáci,“ křičel 
Peter Šťastný na Jozefa Golonku

„Ať žijí komunisti a estébáci,“ křičel
Peter Šťastný na Jozefa Golonku

18. 6. 2013

Dlouholetý osobní spor mezi legendárními slovenskými hokejisty Jozefem Golonkou a Peterem Šťastným se vyostřil v novém dokumentu natáčeném slovenskou televizí RTVS. Šťastný v něm Golonku nepřímo označil za komunistu a člověka spjatého se Státní bezpečností (StB).

„Jsi trochu mimo, chlapče...“

Ke slovní přestřelce došlo během natáčení dokumentu z cyklu Celnice, který vysílá i Česká televize. Golonka odpovídal před kamerou na ledě bratislavského stadionu, když se na kluzišti objevil Šťastný. „Ať žijí komunisti a estébáci,“ vykřikl bývalý šéf slovenské reprezentace a nynější europoslanec za Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii (SDKU) směrem k 75letému Golonkovi. Na dotaz, koho tím myslel, oslovil o 19 let mladší Šťastný Golonku „soudruhu“.

„Jsi asi trochu mimo, chlapče. Estébáky byli jiní,“ bránil se někdejší reprezentační útočník a trenér Golonka, načež opustil stadion.

Skončí ostrá slova u soudu?

Spor mezi oběma legendami vypukl už v roce 2006, kdy přišel Šťastný po olympiádě v Turíně o místo generálního manažera hokejové reprezentace. Do funkce byl zvolen podnikatel Juraj Široký, o němž slovenská média píší v souvislosti s nařčeními ze spolupráce s StB a jeho účasti na projektu Harvardských fondů s uprchlým podnikatelem Viktorem Koženým. Golonka tehdy otevřeně podpořil Širokého, jehož podle svých slov považuje za dobrého manažera. Šťastný naopak Širokého hlasitě kritizuje.

Golonka teď deníku Nový čas řekl, že se kvůli Šťastného slovům hodlá obrátit na soud. „Zvažuju vůči panu Šťastnému právní kroky za jeho výroky. Nemají totiž jen morální dopad, ale týkají se mě i ekonomicky,“ prohlásil Golonka. Čeká prý pouze na výpis z Ústavu paměti národa, který na Slovensku eviduje archivy agentů a spolupracovníků komunistické tajné policie. Podle svých slov nebyl nikdy ani členem komunistické strany.

 

Kdo je kdo ve sporu dvou
velkých hokejových legend

JOZEF GOLONKA (nar. 1938 v Bratislavě)
- velký hráč Slovanu Bratislava a československé reprezentace 60. let
- v národním týmu hrál na MS 1959–69, z toho 1968 a 1969 jako kapitán
- střední útočník, rychlý, technický, mimořádný bojovník, střelec, stratég
- nervní typ, dovedl vybuchnout, velký hecíř
- jako trenér byl impulzívní, na střídačce bylo rušno
- dnes vynikající vypravěč hokejových historek, některé jsou trochu vylepšené nebo se odchylují od detailních faktů, ale krásně se poslouchají a jsou vtipné

PETER ŠŤASTNÝ (nar. 1956 v Bratislavě)
- reprezentoval Československo, Kanadu i samostatné Slovensko
- bohem nadaný hokejista, jistě u nás jeden z nejlepších v historii
- v roce 1979 vyhrál se Slovanem Bratislava titul mistra Československa, hlavní zásluhu na tom měla útočná bratrská trojice bratří Šťastných (Marián, Peter, Anton)
- zanedlouho emigroval do Severní Ameriky (stejně jako jeho bratři) a skvěle se prosadil v NHL
- velký národovec, ve své autobiografii například opakovaně počítá, kolik Slováků a kolik Čechů bylo v někdejší československé reprezentaci, vyčítá slovenskému trenéru Staršímu, že neplnil důležitý úkol protlačit co nejvíc Slováků do mužstva

komunismus sportovci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.