Na Vranovskou přehradu
se vrátila výletní loď Dyje

Na Vranovskou přehradu
se vrátila výletní loď Dyje

17. 6. 2013

Na Vranovskou přehradu, která je vyhlášenou rekreační oblastí na jižní Moravě, se po 22 letech vrátila loď Dyje. Provozována na ní byla od března 1959 do října 1991. Její nový majitel Martin Balík ji přivezl z Orlíku. Nyní plavidlo čekají úpravy tak, aby mohlo začít od počátku července vozit turisty.

Dyje váží 28 tun a jde o takzvaný hydrobus. Je 25 metrů dlouhá a pojme přibližně sto lidí. Vyrobena byla v roce 1958 pro vranovské vodní dílo. V roce 1991 byla prodána a provozována na Labi, pak na Orlíku, Dalešické přehradě a znovu na Orlíku.

Plavidlo je pojmenováno po řece Dyji, na níž se Vranovská přehrada nachází. Podnikatel Balík si loni přivezl z Balatonu jiné plavidlo, které chtěl překřtít na Dyji. Jenže tuto loď za deset milionů korun mu někdo zapálil. Policie pachatele nevypátrala. Domnívá se, že požár souvisí s konkurenčním bojem lodních přepravců na přehradě.

Podnikatel si po požáru pořídil jiné plavidlo, které již na nádrži několik týdnů pod jménem Vranov provozuje. Když zjistil, že je nabízena i pravá loď Dyje, neotálel s jejím pořízením. Obě kotví vedle sebe. Podle Balíka budou střeženy, aby se zabránilo případnému dalšímu požáru.

lodě naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.