Jiří Lír: ve filmech hrál malé
role, ale s velkým kouzlem

Jiří Lír: ve filmech hrál malé
role, ale s velkým kouzlem

19. 6. 2013

Kdo by neznal hypochondrického výčepního Rambouska z Menzelovy komedie Vesničko má středisková. U lékaře (Rudolf Hrušínský) si stěžuje na všechny svoje neduhy, ale nechce jet ani do lázní, ani k moři, ani do Tater... „Tak víš kam jeď?“ nadhodí doktor a pokračuje: „Jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš do čeho jdeš.“

Jen málokdo ale ví, že se herec a malíř Jiří Lír v Pelhřimově narodil – a to před rovnými 90 lety, 19. června 1923.

Putování po divadlech

Zatímco v divadle hrál řadu velkých rolí, ve filmu se mu hlavní úlohy vyhýbaly. Vytvořil ale na 180 postav vedlejších – a to tak osobitě, že se nesmazatelně zapsaly do srdcí filmových diváků. Už na pelhřimovském reálném gymnáziu maloval kulisy a dělal výpravu pro divadelní kroužek. Během války nemohl studovat vysokou školu, a tak bez teoretické průpravy začal své putování po českých divadlech. Za život jich vystřídal hodně, mimo jiné Realistické divadlo v Praze, scény v Českých Budějovicích a Pardubicích, působil i v pražském Rokoku, Divadle Na zábradlí či v Činoherním klubu.

Stálá figura zábavy

U filmu začínal v 50. letech a brzy se stal stabilním kádrem situačních a bláznivých komedií režisérů Václava Vorlíčka, Oldřicha Lipského, Zdeňka Podskalského či Petra Schulhoffa. Svůj suchý anglický humor uplatnil například ve filmech Pane, vy jste vdova, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Marečku, podejte mi pero, Zabil jsem Einsteina, pánové, Dívka na koštěti či Já to tedy beru, šéfe!

Jiří Lír vystupoval také v mnoha estrádních pořadech a kabaretech na jevišti i v televizi, například v Televarieté či v Hlustvisihákovi s Lubomírem Lipským. Po celý život, který zachytil ve vzpomínkové knize Ve vedlejší roli (1994), navíc maloval. Zemřel 20. srpna 1995, bylo mu 72 let.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.