Ruch na náměstí a rána z děla...
Tak se zrodila čs. kinematografie

Ruch na náměstí a rána z děla...
Tak se zrodila čs. kinematografie

18. 6. 2013

Pro Pražany to bylo něco jako zjevení! Amatérský fotograf Jan Kříženecký otevřel na holešovickém výstavišti vlastní biograf a v dřevěné boudě, nazvané Pavilón Českého kinematografu, zahájil promítání českých pohyblivých obrázků. Stalo se tak před 115 lety, 19. června 1898 – a toto datum je považováno za zrod československé kinematografie.

Diváci tehdy s úžasem sledovali záběry ze života Prahy i z výstaviště. První film ukazoval ruch na dnešním náměstí Míru, druhý tehdejší časový signál – ránu z děla na pražských hradbách, třetí přímo dění na výstavišti. Vzhledem k úspěchu těchto filmů následovaly další dokumenty. V roce 1898 pak Kříženecký natočil první české hrané filmy: Dostaveníčko ve mlýnici, Výstavní párkař a lepič plakátů a Smích a pláč. Ve všech vystupoval oblíbený komik a písničkář Josef Šváb-Malostranský.

V českých zemích se první pohyblivé obrázky objevily už v létě 1896, necelý rok po francouzské premiéře. Nejprve se ale promítaly jen filmy zahraničního původu a kinematografie byla spíš zábavnou kratochvílí než jedním z uměleckých oborů.

film kinematografie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.