Dva až tři litry denně
a vodu stále s sebou!

Dva až tři litry denně
a vodu stále s sebou!

20. 6. 2013

Přinejmenším dva až tři litry tekutiny v menších dávkách v průběhu celého dne, při zátěži i víc, doporučují hygienici lidem v nynějších horkých dnech. Radí nosit vodu stále s sebou a upíjet. K pití by měli být pobízeni hlavně senioři a menší děti, nemající pocit žízně. Horké počasí ohrožuje hlavně lidi nad 65 let, děti do čtyř let, těhotné a kojící či zvláště drobné ženy, lidi s nemocným srdcem, vysokým tlakem a pacienty užívající léky na depresi či nespavost.

Člověk denně vyloučí v průměru 2,5 litru vody močí, stolicí, dýcháním i kůží. Pro vyrovnanou vodní bilanci musí tyto ztráty nahradit. V horku se člověk více potí, a tak by měl i více pít, případně jíst ovoce a zeleninu bohaté na vodu, jako jsou rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy. Voda pomáhá regulovat tělesnou teplotu a zabraňuje přehřívání.

Obyčejná voda je nejlepší

Rady o správném pitném režimu ve vedrech zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Nejvhodnější na pití v horku je čistá kohoutková voda, vody balené, které mohou být i slabě mineralizované. Dále neslazené a ne moc silné čaje, hlavně zelené, lze i bylinné, a vodou ředěné ovocné a zeleninové přírodní šťávy nepřislazované cukrem. Slazené kolové nápoje jsou nevhodné, zvyšují pocit žízně.

Pro doplnění minerálů, o které tělo přijde pocením, je dobré pít minerálky, dospělý by měl vypít denně nanejvýš půl litru, dítě méně. Minerálky by se měly střídat. Kdo se léčí se srdcem či s ledvinami, měl by se o pitném režimu poradit se svým lékařem. Alkohol ve vedru lze pít, ale s mírou. Ani zdravý dospělý by neměl vypít za den víc než půl litru piva nebo dvě deci vína – výhodnější je střik, který dodá tělu také vodu.

Nevařit, větrat v noci a ráno

Dehydratace, tedy nízký obsah vody v těle, ohrožuje fyzický i psychický výkon, může zhoršovat zdravotní stav nebo průběh onemocnění. Ministerstvo radí v horku omezit tělesnou zátěž a pohybovou aktivitu, při které se člověk zapotí. V poledních hodinách doporučuje nepobývat na slunci a nosit pokrývku hlavy. Rodiče v žádném případě nesmějí nechat dítě v kočárku na přímém slunci, a už vůbec ne v autě na parkovišti. V zavřeném autě nelze nechat ani domácí mazlíčky, hrozí smrt z přehřátí.

Místnosti je vhodné větrat večer, v noci a časně ráno, kdy je vzduch chladnější. Není dobré zvyšovat teplotu v bytě vařením a používáním trouby. Naopak pomáhá zastínit okna závěsy a žaluziemi, opakovaně si dát chladnou sprchu a pobývat ve stinných částech budov. Oblečení by mělo být lehké, netísnivé, světlých barev a z přírodních materiálů.

vedra životospráva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...