Moderní lék na cholesterol
bude už brzy bez doplatku

Moderní lék na cholesterol
bude už brzy bez doplatku

19. 6. 2013

Čeští pacienti budou mít od 1. července moderní lék na snížení cholesterolu bez doplatku. Dosud na Zocor dopláceli měsíčně v řádu desetikorun. Výhodnější cenu pro klienty všech zdravotních pojišťoven vyjednala s výrobcem Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Ušetřit by ročně mohla přes 720 milionů korun, celý systém přes miliardu. Lék bude totiž zařazen na pozitivní list, tedy seznam léků doporučených lékařům k předepisování.

„Podařilo se nám uzavřít dohodu s výrobcem originálního přípravku z molekuly simvastatin ze skupiny statinů Zocor. Je to první lék volby a standard při léčbě vysoké hladiny cholesterolu,“ řekl náměstek ředitele VZP Petr Honěk.

Přední český diabetolog profesor Milan Kvapil doplnil, že statiny bere v Česku milion pacientů, z toho Zocor asi 120 tisíc. „Když klesne cena léku a jeho úhrada ze zdravotního pojištění, mohou pojišťovny zaplatit léčbu více pacientům a ještě ušetří,“ shrnul.

Hladina cholesterolu od 6,5 milimolu na litr krve zvyšuje riziko infarktu, mrtvice či amputace nohou pro ucpání cév. Nemoci srdce a cév jsou příčinou více než poloviny úmrtí v Česku, rizikové hladiny cholesterolu má zhruba 30 procent obyvatel.

Prvním krokem v léčbě je podle Kvapila dieta s nižším obsahem nezdravých tuků a vysokým obsahem vlákniny. K tomu se musí přidat pohyb, zhubnutí nadbytečných kilogramů a nekuřáctví. Řada lidí nedokáže pravidla dodržovat, další pak mají k vyšší hladině cholesterolu vrozené vlohy. Řešením pro ně jsou právě léky ze skupiny statinů.

cholesterol léky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...