Stavba století slaví čtyřicátiny.
Jak byste ji postavili vy?

Stavba století slaví čtyřicátiny.
Jak byste ji postavili vy?

19. 6. 2013

Kolem stovky exponátů, které se vztahují k Ještědu – české „Stavbě století“, vystaví od čtvrtka v Severočeském muzeu v Liberci. Bude mezi nimi i originál diplomu Perretovy ceny, kterou dostal architekt Karel Hubáček za hyperboloid slučující funkci vysílače, hotelu a restaurace.

Jedenáct podob Ještědu

„Myslím, že to je nejzajímavější a nejcennější exponát na výstavě. O ceně se ví, hovoří, ale málokdo ji viděl fyzicky,“ uvedl ředitel muzea a kurátor výstavy Jiří Křížek. „Není to zlatem se blyštící diplom, ale je podobně jako architektura Karla Hubáčka věcně stručný.“ U diplomu je i telegram, který v roce 1969 zaslal prezident Mezinárodní unie architektů, informující o Hubáčkově vítězství.

Výstava v muzeu je spojená se dvěma výročími, 50 lety od vypsání architektonické soutěže na novou podobu hotelu s vysílačem po vyhoření předchozí chaty a 40 lety od otevření hotové, 94 metrů vysoké stavby. „Výstavu jsme koncipovali jako pomyslný labyrint mezi jedenácti tehdejšími návrhy na podobu Ještědu,“ zmínil ředitel. Při příchodu do velkého sálu muzea návštěvníci spatří jedenáct obřích panelů, na každém z nich je jeden z návrhů. Z druhé strany panelů jsou dobové fotografie interiérů Ještědu po jeho otevření v září 1973 a exponáty, které se ke snímku vztahují. „Skutečný předmět může návštěvník konfrontovat s fotografií,“ konstatoval Křížek.

Návrhy do vyretušované fotografie

Příprava výstavy trvala přes rok, předměty spojené s Ještědem získalo muzeum díky vstřícnosti lidí. Přinesli například soubor původní keramiky a skla, které pro Ještěd navrhl sklář a výtvarník Karel Wünsch, kuchyňské nádobí a dobový jídelní lístek. Vstřícný k muzeu byl i současný vlastník Ještědu České radiokomunikace. „Získali jsme od nich podstatnou část původního vybavení, které už bylo vyřazené. Nečekala ho zřejmě zářná budoucnost, pro nás je ale ohromný úspěch mít takovou kolekci,“ řekl Křížek.

Ještěd je od roku 2006 národní kulturní památkou. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu 1012 metrů vysoké hory. Na výstavě, která potrvá do září, si ale lidé budou moci navrhnout vlastní podobu vrcholu hory. „Jsem zvědavý, jak kdo bude odvážný, kdo do vyretušované fotografie nakreslí originální návrh, který se bude výrazně odlišovat,“ uvedl Křížek a odhadl: „Osobně si ale myslím, že jsme natolik ovlivněni Karlem Hubáčkem, že tam stejně bude u většiny určitá podoba.“

architektura
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.