Jan Pinkava, otec slavného krysáka:
Animace je fuška, ale taky vzrušení!

Jan Pinkava, otec slavného krysáka:
Animace je fuška, ale taky vzrušení!

21. 6. 2013

V jeho rukou vznikl slavný krysák z filmu Ratatouille, který získal Oscara za nejlepší animovaný film roku 2007, stejně jako čtyřminutová Geriho hra, rovněž oscarová. Americký animátor a režisér animovaných filmů českého původu Jan Pinkava léta pracoval ve slavném studiu Pixar, ve volném čase rád relaxuje coby sochař a teď může i bilancovat, neboť v pátek slaví kulaté padesátiny.

Inspiroval se u Trnky

Kvalitní animovaný film musí mít podle Pinkavy především špičkový příběh. Pinkavovu fantazii při tvorbě Geriho hry prý nejvíce podnítil Trnkův film Árie prérie, který vznikl v roce 1949: „Trnka byl mou velkou inspirací.“

Geriho hra je podle něj velmi zvláštní příběh, který však lidé naleznou téměř všude. Pražský rodák Pinkava zdůrazňuje, že je potřeba se na svět dívat i jinak: „Film byl výsledkem touhy společnosti Pixar, která tehdy chtěla vytvořit příběh s lidskou postavou, což bylo na tu dobu velmi neobvyklé. Obsazení dvou postav by bylo složité, a proto vznikl tento příběh.“ Vyjadřuje tak ducha starého muže, který své pocity dává najevo především výrazovými prostředky v obličeji.

Musel předat svou práci

V Pixaru vznikl i snímek Ratatouille, jehož byl Pinkava duchovním otcem. Je to příběh o krysím mladíkovi, žijícím v luxusní pařížské restauraci, milujícím vybranou stravu a odmítajícím přistoupit na to, že coby krysa by se měl živit odpadky. Pinkava se věnoval tvorbě tohoto celovečerního filmu od roku 2000. Troufalou, evropsky zakotvenou a alegorickou zápletku vymyslel a prosadil u vedení. Jeho bratr začal chystat Ratatouille ještě jako nezávislý projekt, ale po fúzi Pixaru se studiem Disney se šlo na jistotu, takže dílo předali tvůrci Úžasňákových Bradu Birdovi. K tomu se Pinkava vyjádřil jen diplomatickým „bez komentáře“.

Ze studia Pixar, odešel po patnácti letech koncem roku 2006. Po dvou letech nastoupil do studia Laika, kde se jako režisér podílel na filmu Little White Lie. Studio opustil v roce 2011 a od té doby je na volné noze.

Odpočívá u tesání soch

Když nepracuje, rád si odpočine u modelování soch. Tesá je starým způsobem, bez použití počítačové techniky, kterou každodenně využívá při své filmové tvorbě. Nejvíce ho na této práci fascinuje přetváření hmoty v ruce: „Je to fyzická záležitost, když vám pod rukou něco vzniká.“ Sochařskou práci si už vyzkoušel jako malý kluk, když doma začal tvořit první animované filmy. Jeho otcem je český básník a spisovatel Jan Křesadlo, vlastním jménem Václav Pinkava.

„Začínal jsem jako samouk a amatér v Anglii, kam naše rodina v roce 1969 emigrovala.“ Pinkava tam vystudoval informatiku a v sedmnácti obdržel cenu za animaci v soutěži celostátní soutěži BBC se svým animovaným filmem The Rainbow (Duha), což v roce 2001 popsali moderátoři jako jediné zcela profesionální dílo v historii této soutěže (1969–1984).

Počítačové animaci se začal věnovat profesionálně nejprve v Londýně, od roku 1990 i v USA, kam přesídlil. Dveře do světa filmu v Hollywoodu mu však otevřela až zlaté soška Oscara v roce 1997.

Vypadá to jako idylka, ale...

Pinkava občas přijede do Čech, v květnu 2006 byl na filmovém festivalu ve Zlíně členem poroty hodnotící animované filmy.

„Ráno vstanu, dovezu děti do školy, jdu do své kanceláře, pracuju, pak přijdu domů, povečeřím s rodinou... Někdy jezdím do práce na kole. K tomu krásný slunný kalifornský den, hotová idylka, že ano,“ popisuje svůj život. „Ale dělat dobrou práci je fuška, alespoň pro mne. A pak přijde chvíle, kdy se to podaří, kdy si určitá scénka nebo dialog postav sedne, kdy se příběh rozuzlí – a je to pravé vzrůšo!“

 

Jan Jaroslav Pinkava
Narodil se 21. června 1963 v Praze a je režisérem animovaných filmů. Jeho otcem byl významný český básník a spisovatel Václav Pinkava (píšící pod jménem Jan Křesadlo). Spolu s rodiči emigroval v roce 1969 do Velké Británie, kde získal i britské občanství, aniž by přestal být občanem českým. V roce 2012 mu bylo uděleno čestné členství university v Aberystwythu. Animovaný film jej zaujal v mládí. V roce 1980 ve svých 17 letech vyhrál celostátní soutěž BBC snímkem „The Rainbow“ (Duha), což v roce 2001 popsali tehdejší moderátoři soutěže Michael Rodd a Brian Trueman jako „jediné zcela profesionální dílo v historii této soutěže (1969 - 1984)“. Vystudoval informatiku na University of Wales, kde získal i „červený“ doktorát. Poté se začal věnovat počítačové animaci profesionálně.

film
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%