Desetitisíce klientů podalo
žaloby na poplatky za úvěr

Desetitisíce klientů podalo
žaloby na poplatky za úvěr

19. 6. 2013

Prvních 35 tisíc klientů bank se prostřednictvím služby Poplatkyzpět.cz obrátilo na soudy s žalobami o vrácení údajně neoprávněně účtovaných úvěrových poplatků. Další desítky tisíc klientů čekají na zkompletování jejich žalob před podáním na soudy. Službě Poplatkyzpět.cz za čtyři měsíce od jejího vzniku projevilo důvěru 340 tisíc nespokojených klientů bank.

Služba se snažila s bankami dohodnout na vrácení poplatků jejich klientům, ty ale jednání odmítly. Nyní je na jednotlivé soudy doručeno prvních 35 tisíc žalob klientů bank, kteří v nich požadují přes 200 milionů korun. „Podané žaloby jsou ty případy, jež splňují potřebné náležitosti, tedy klienti uhradili soudní poplatek a žaloba má všechny potřebné přílohy a kopie dokladů. V tomto týdnu se kompletují další dokumenty tak, abychom v následujících dvou týdnech mohli na soudy podat dalších 30 tisíc žalob,“ uvedl Daniel Pažko, šéf představenstva společnosti BSP Lawyer Partners, který Poplatkyzpět.cz zastupuje.

Některé soudy již v podobných případech rozhodly. Obvodní soud pro Prahu 5 koncem května zamítl žalobu na ČSOB o vrácení poplatku za správu úvěru. Soud konstatoval, že žalobkyně vstoupila do smluvního vztahu s ČSOB dobrovolně a o výši poplatku, stejně jako o výši dalších plateb, byla informována.

Stejný soud 18. dubna naopak rozhodl ve sporu o vrácení úvěrových poplatků ve prospěch klienta banky. Podle představitelů iniciativy Poplatkyzpet.cz byl rozsudek průlomový. Hypoteční banka tehdy reagovala tvrzením, že rozhodnutí soudu se vztahuje k velmi specifickému případu a rozhodně jej nelze považovat za precedentní.

Právní názory na vracení bankovních poplatků se tedy liší, tím spíše bude zajímavé další vývoj sledovat.

půjčky a úvěry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.