Alžběta udělí Bělohlávkovi
Řád britského impéria

Alžběta udělí Bělohlávkovi
Řád britského impéria

23. 3. 2012

Dirigent Jiří Bělohlávek dostane od královny Alžběty II. Řád britského impéria. Přesné datum předání řádu zatím není známo. „Jiřímu Bělohlávkovi chci upřímně poblahopřát. Je nejen významným hudebním mistrem, ale i výborným hudebním diplomatem obou našich zemí,“ řekla britská velvyslankyně v Praze Sian MacLeodová.

Dirigent neskrýval dojetí. „Jsem šťastný a velmi hrdý na to, že byla takto oceněna má práce,“ uvedl šestašedesátiletý umělec.

Jiří Bělohlávek nyní působí jako šéfdirigent londýnského Symfonického orchestru BBC, s nímž vystoupí v květnu tohoto roku na festivalu Pražské jaro. V londýnském tělese Bělohlávek končí, byl totiž jmenován šéfdirigentem České filharmonie, k níž se tak vrací.

Funkce se ujme v roce 2012, bude tedy profesně opět působit v Česku, kde se již nyní kvůli filharmonii hodně zdržuje. Účastnil se jednání o její reformě a příprav na novou sezónu. Nedávno točil s filharmoniky neobvyklý reklamní klip v režii Alice Nellis. Na dobré image České filharmonie Bělohlávkovi hodně záleží.

Komandérem Řádu britského impéria se v minulosti stal například herec Colin Firth, královna ho ocenila za zviditelnění britských filmů ve světě. Vyznamenána byla třeba i herečka Catherine Zeta-Jonesová. Vyznamenání komandér Řádu britského impéria obdržel ale také generál Josef Duda, který prokázal svou statečnost jako letec za druhé světové války.

hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.