Rekonstrukce prsu po ablaci
v otázkách a odpovědích

Rekonstrukce prsu po ablaci
v otázkách a odpovědích

21. 6. 2013

Nádory prsu patří mezi nejčastější zhoubná onemocnění u žen. V některých případech je bohužel nevyhnutelné podstoupit odstranění prsu, tzv. mastektomii (ablaci). Po náročné léčbě však mnoho žen usiluje o plnohodnotný návrat do života. Rekonstrukce prsu jim může pomoci zejména po psychické stránce. Na otázky čtenářů odpovídají MUDr. Ivan Justan, plastický chirurg z brněnské SurGal Clinic, a MUDr. Ivo Menšík, plastický chirurg z BODY kliniky plastické chirurgie Brno.

Jaké možnosti rekonstrukce prsu má žena po mastektomii?

MUDr. Ivan Justan: Pokud si to pacientka přeje, a její tělo to umožňuje, je možné rekonstrukci prsou provést pomocí jejích vlastních tkání. V takovém případě je vhodným odběrovým místem přední břišní stěna. Pacientka tak v těle nebude mít cizí předmět v podobě implantátu. Nicméně je tento výkon velmi náročný na provedení, rekonvalescence je delší a hrozí odumření a ztráta nového prsu v důsledku neprokrvení přesunuté tkáně. Rekonstrukce implantáty je šetrnější. Rychlejší je jak zákrok, tak rekonvalescence. Odpadá také riziko odumření přeneseného tkáňového laloku.

V blízké době bych měla podstoupit mastektomii, jak dlouho budu muset být bez prsu?

MUDr. Ivan Justan: Metody rekonstrukce prsu prošly svým vývojem. V současné době jsme schopni provést odstranění prsu – mastektomii a jeho rekonstrukci v jedné době jako  tzv. okamžitou rekonstrukci prsu. Přesto většina žen podstupuje nejprve mastektomii a až po určité době přichází na rekonstrukci prsu buď vlastní tkání, nebo pomocí kožního expandéru. Zdravotní systém nám prostě nedovoluje nabídnout všem to nejlepší, a tak mnoho žen na implantát musí čekat.

Uhradí mi pojišťovna rekonstrukci prsu po mastektomii?

MUDr. Ivan Justan: Ano pojišťovna standardně hradí jak samotný zákrok, tak i implantát. Nicméně hrazeny jsou pouze základní implantáty. Pokud pacientka chce kvalitnější výplně, které nejsou placené pojišťovnou, pak je postavena do role samoplátce a musí si uhradit ze svých zdrojů nejen implantáty, ale i celý zákrok. Česká legislativa nyní bohužel neumožnuje, aby pacientky mohly při volbě kvalitnějšího implantátu doplatit pouze částku přesahující cenu hrazeného levného implantátu.

Je lepší preventivní mastektomie nebo intenzivní prohlídky po zbytek života?

MUDr. Ivo Menšík: Otázka je velmi složitá a jediné paušální správné rozhodnutí asi neexistuje. Každý případ je nutné posuzovat individuálně a zvážit všechna pro i proti. Výkon subkutánní mastektomie z preventivních důvodů riziko rakoviny prsu výrazně sníží, nikdy ho však neeliminuje 100%. U rekonstrukčních výkonů po mastektomii je také mnohem těžší dosáhnout esteticky uspokojivého výsledku. Na druhou stranu, pro preventivní odstranění prsu mluví opodstatněný strach z rakoviny u nositelek genetické mutace BRCA. Strach, kdy onemocnění propukne, může pacientce zcela zničit život.

rakovina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...