Orwellovo varování: dejte si 
pozor na prospěchářská prasata

Orwellovo varování: dejte si
pozor na prospěchářská prasata

24. 6. 2013

Proslavil se zejména jako autor dvojice antiutopistických románů Farma zvířat a 1984, v nichž varoval před zrůdností totalitních režimů. Psal pod pseudonymem George Orwell, ale před 110 lety, 25. června 1903, přišel na svět jako Eric Arthur Blair. Narodil se v rodině anglického koloniálního úředníka v indickém městě Motihari.

Po návratu do Británie vystudoval prestižní univerzitu v Etonu a ve 30. letech pracoval jako levicový novinář. Zapojil se rovněž do španělské občanské války, přičemž své válečné zážitky a postřehy z ní shrnul v knize Hold Katalánsku.

V roce 1945 vydal Orwell bajku Farma zvířat. Knížka vypráví příběh zvířat, která vyhnala ze statku lidi a plna nadšení se vrhla do budování ideálního společenství. Vedení farmy ale postupně ovládla prospěchářská prasata, jež nakonec nastolila tvrdou diktaturu.

Ještě temnější vyznění má další román, nazvaný prostě 1984. Touto knihou Orwell reagoval na praktiky stalinismu i dalších diktatur. Román velmi sugestivním způsobem popisuje život v zemi, jejíž obyvatelé jsou vystaveni permanentní kontrole ze strany autority nazvané Velký bratr. Ten za pomoci vyspělé techniky vymývá lidem mozky svou zvrácenou ideologií a přísně trestá jakýkoliv projev individuality či odporu.

Britský spisovatel George Orwell zemřel v Londýně 21. dubna 1950.

spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.