Chcete vidět památné filmy tak, 
jak je zhlédli první diváci?

Chcete vidět památné filmy tak,
jak je zhlédli první diváci?

24. 6. 2013

Nově restaurované filmy a unikátní cykly představí na festivalech doma i v zahraničí Národní filmový archiv (NFA). Připomene tím 70 let filmového archivnictví.

Do Varů míří Všichni dobří rodáci

Vítanou příležitost seznámit se s restaurátorskými počiny NFA bude mít publikum na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Nákladné digitální restaurování filmu Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci finančně zajistila Nadace české bijáky, která loni podpořila renovaci snímku Hoří, má panenko Miloše Formana.

Cílem bylo dobrat se k historicky autentické podobě snímku, k verzi, kterou v domácích kinech viděli a slyšeli první diváci. Právě tato verze byla předmětem rozsáhlého archivního výzkumu, uvedla ředitelka sekce audiovizuálních sbírek NFA Anna Batistová.

Historický omyl – zaměněné kotouče

Výsledek tradičního procesu restaurování filmového pásu představí ve Varech němý film Příchozí z temnot (Jan Stanislav Kolár, 1921). Film o elixíru života a tajemství Černé věže uvidí diváci poprvé po desetiletích tak, jak jej ve 20. letech minulého století natočili. Během rekonstrukce totiž historici odhalili, že všechny existující kopie byly vyrobeny po roce 1950 z negativu, který měl dva zaměněné kotouče. Diváci si toho zřejmě nevšimli, komentovala to jedna z restaurátorek Jeanne Pommeau. Světovou premiéru v karlovarském divadle doprovodí živá hudba pro bicí nástroje, kontrabas, kytary, mandolínu, sbor a magnetickou pásku.

Program restaurovaných filmů pro karlovarský festival uzavře Pytel blech Věry Chytilové a Zablácené město Václava Táborského, které byly původně digitálně restaurovány pro MFF v Benátkách.

Pro Letní filmovou školu v Uherském Hradišti připravil NFA program Širokoúhlá šedesátá. Cyklus inspirovalo 60. výročí revolučního materiálu CinemaScope, který rozmach širokoúhlých filmů odstartoval. Dramaturgickým klíčem je použitý materiál a jeho vliv na estetiku díla. Projekce doplní úvody odborníků.

Bologna: Sedmikrásky a Limonádový Joe

Podobně technický pohled na dějiny českého filmu nabídne NFA návštěvníkům nejvýznamnějšího festivalu historických filmů Il Cinema Ritrovato v Bologni, jehož 27. ročník začíná 29. června. Archiv připravil cyklus Na emulzi záleží: Orwo a Nová vlna. Dramaturgii určila specifická praxe výroby filmů v Československu, kdy docházelo k neobvyklým kombinacím negativních a pozitivních materiálů různých výrobců. Tento technologický fenomén, který ocení početné expertní publikum festivalu, doloží divácky atraktivní Sedmikrásky a Limonádový Joe.

V srpnu se NFA účastní 29. ročníku Mezinárodního festivalu němého filmu v Bonnu, kde poprvé v zahraničí uvede restaurovanou verzi Příchozího z temnot. Projekci pod otevřeným nebem doplní živé hudební vystoupení. Účast na tomto specializovaném festivalu nás těší proto, že česká němá filmová tvorba je v zahraničí až na výjimky naprosto neznámá, komentoval to generální ředitel NFA Michal Bregant.

festival film
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.