Letní dovolenou stráví
v cizině dvě pětiny lidí

Letní dovolenou stráví
v cizině dvě pětiny lidí

24. 6. 2013

Na dovolenou do zahraničí vyrazí letos v létě 40 procent Čechů. Jejich podíl v posledních letech klesá, v roce 2011 vyjelo do ciziny 43 procent lidí. S cestovní kanceláří do ciziny vyjede 34 procent rekreantů, třetina využije leteckou dopravu. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti Mag Consulting.

Skoro dvě třetiny Čechů tak jedou na dovolenou do zahraničí individuálně. Nejčastějším dopravním prostředkem pro dopravu na dovolenou k moři zůstává auto (43 procent). Stále víc lidí na zahraniční dovolenou létá, loni podíl letecké dopravy dosáhl 27 procent, letos ji podle průzkumu využije skoro třetina dovolenkářů. Naopak podíl autobusové dopravy klesl letos na pětinu.

Do nejoblíbenější zahraniční destinace Chorvatska vyrazí v létě 29 procent lidí, kteří míří na dovolenou do ciziny. Na 12 procent stráví volno na Slovensku, desetina v Řecku nebo Itálii a sedm procent lidí ve Španělsku.

Průzkum také ukázal, že 73 procent Čechů tráví letní zahraniční dovolenou u moře, 14 procent volí poznávací zájezd a 13 procent jede na dovolenou na návštěvu známých a příbuzných, zejména na Slovensko.

Průměrná délka ani cena zahraniční dovolené se v posledních letech příliš nemění. Individuální turisté tráví v zahraničí v létě v průměru 8,7 noci při průměrné ceně 9700 korun. Průměrná délka zahraniční dovolené prostřednictvím cestovní kanceláře je 8,6 noci při průměrné ceně 13 100 korun.

Za týdenní individuální dovolenou v tuzemsku Češi dají v létě v průměru 3600 korun, s cestovní kanceláří 6200 korun. Nejčastěji míří na jih Čech (16 procent), do Středočeského kraje (14 %) a do Královéhradeckého kraje (12 procent).

cestování dovolená
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...