Ruský kosmonaut
se léčí v Teplicích

Ruský kosmonaut
se léčí v Teplicích

24. 6. 2013

V teplických lázních se po návratu z vesmíru zotavuje kosmonaut Roman Romaněnko. Při dvou letech pobýval mimo Zemi už 333 dní, vrátil se 14. května. Jedna z mála věcí, která je podle něj ve vesmíru i v Teplicích stejná, je vstávání v 6:30. Společně s rodinou včetně slavného otce, kosmonauta Jurije Romaněnka, bude v Teplicích do 28. června.

Před příjezdem do lázní musel po návratu z kosmu jednačtyřicetiletý kosmonaut nejprve rehabilitovat v kosmickém městečku. V lázních se zaměřuje především na fungování pohybového aparátu. „Ve vesmíru je potřeba denně dvě až tři hodiny cvičit, jinak se člověk vrátí naprosto nepoužitelný,“ řekl Romaněnko.

Potvrdil to i jeho lékař. „Kosmonaut se vždycky vrátí s určitými změnami v organismu. Například z kostí odchází minerály, jsou i velké změny ve svalech. Často dochází k tomu, že kosmonaut o několik centimetrů vyroste,“ sdělil šéflékař Centra přípravy kosmonautů Alexander Vasin. I kvůli termální minerální vodě vybrali ruští odborníci právě teplické lázně.

Běžný den kosmonauta v lázních se skládá podobně jako u jiných hostů z několika procedur, čas je i na sport, výlet či procházku. „Vstáváme ráno v 6:30, stejně jako ve vesmíru. V 7:30 jdeme pít minerální vodu, jsme tam vždycky jako první,“ popsal Romaněnko začátek dne. Po procedurách či masážích kosmonaut jezdí po okolí na kole, běhá v Zámecké zahradě nebo jezdí na výlety. „Byli jsme se podívat na mnoha místech do 100 kilometrů, od Prahy po Drážďany,“ podotkl.

Romaněnko byl velitelem posádky lodi Sojuz TMA-07M a palubním inženýrem expedice číslo 34 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Poprvé vyrazil do vesmíru v roce 2009 na 188 dní, letos se vrátil z letu dlouhého 145 dní. „Nepotrvá dlouho a začnu se znovu připravovat,“ uvedl.

Pocity jsou podle něj při pohledu z okna vesmírné lodi různé. „Nejsou odtud vidět žádné hranice. Všechno vypadá velmi klidně, člověk si ani neuvědomí, že někde zuří nějaké války.“ Po více než půlroce bez rodiny a přátel se ale podle něj každý těší domů. „Na konci letu si vždycky říkáme: Teď jsou všichni asi u moře nebo grilují a já tady trčím,“ dodal v nadsázce.

lázně
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.