Filmové Karlovy Vary začínají: 
Češi nasadili Hřebejkovy Líbánky

Filmové Karlovy Vary začínají:
Češi nasadili Hřebejkovy Líbánky

27. 6. 2013

Startuje 48. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech! Lázeňské město bude od pátku devět dnů centrem světové kinematografie, místem setkání stovek profesionálů z celého světa i vyhledávanou lokalitou filmových fanoušků. Právě jejich účast a celková atmosféra mile překvapuje filmaře, kteří sem své projekty doprovázejí. Loni filmy zhlédlo 121 070 diváků!

Od komedií po depresivní psychologická dramata

Podvacáté se na organizaci podílí tým prezidenta festivalu Jiřího Bartošky a umělecké ředitelky Evy Zaoralové, které doplnil výkonný ředitel Kryštof Mucha a od roku 2010 ředitel programu Karel Och. Do hlavní soutěže vybrali 14 snímků; tvůrci šesti z nich tu už svá díla měli, dva získali Křišťálový glóbus. Krysztof Krauze a Joanna Kos Krauzeová ho převzali v roce 2005 za snímek Můj Nikifor, nyní soutěží potřetí. Druhým vítězem je izraelský filmař Joseph Madmony – před dvěma lety zabodoval snímkem Restaurátor.

„Letos je těžké najít v soutěži společný trend. Už proto, že na výběru pracujeme několik měsíců a teprve pak třeba zjistíme, že podvědomě se nám tam dostala nějaká témata,“ řekl Och. Soutěž bude žánrově, stylově i formálně pestrá, zahrne komedie i depresivní psychologická dramata, jimž se v dnešním světě nelze vyhnout. „Účast těch, kteří se do Varů vrátili, dokazuje, že jejich předchozí zkušenost byla pozitivní,“ dodal Och.

Křišťálový glóbus pro Johna Travoltu

Na zahajovacím ceremoniálu převezme hollywoodský herec John Travolta Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Držitel dvou nominací na Oscara a Zlatého globu tu uvede snímek Sezóna zabíjení, ve kterém hraje s dalším držitelem této ceny z roku 2008 Robertem De Nirem.

„Není jednoduché získat pro festival takovou hvězdu. Vždyť Travolta patří mezi legendy, které stále pracují. Těžíme z intenzivní podpory mladých zaměstnanců amerického filmového průmyslu, manažerů, agentů, publicistů, kteří k nám už několik let jezdí a jsou našimi přáteli. My je pak můžeme například v souvislosti s filmem, který tu poběží, požádat o pomoc,“ vysvětlil Och.

Mezi hosty bude i Audrey Tautouová

Hostem zahajovacího večera bude s režisérem úvodního snímku Pěna dní Michelem Gondrym i představitelka hlavní ženské role Audrey Tautouová. Ta excelovala ve francouzské Amélii z Montmartru, která ve Varech v roce 2001 zvítězila a zahájila cestu po světě.

Dalšími držiteli Křišťálových glóbů budou americký scenárista, režisér, producent a trojnásobný držitel Oscara Oliver Stone a oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Hlavní porotu povede Agnieszka Hollandová. Domácí kinematografii v hlavní soutěži zastoupí Líbánky Jana Hřebejka. Soutěžní sekci Na východ od Západu zahájí snímek slovenského režiséra Juraje Lehotského Zázrak natočený v české koprodukci. Mezi dokumenty bude soutěžit film Báry Kopecké nazvaný DK a věnovaný životu a předčasné smrti architekta Davida Kopeckého. Premiéru bude mít restaurovaná kopie filmu Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci a snímek Alice Nelis Revival.

Podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky činí rozpočet akce 135 až 140 milionů korun. Stát přispívá účelovou dotací 30 milionů korun. Město letos poskytlo osm a kraj tři miliony korun.

festival film
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%