Většina mladých je připravena
postarat se o své staré rodiče

Většina mladých je připravena
postarat se o své staré rodiče

29. 6. 2013

Není to zdaleka tak zlé s těmi našimi potomky, jak se často říká. Téměř tři čtvrtiny lidí jsou připraveny postarat se o své rodiče v případě, že budou nesoběstační. Osmadvacet procent dotázaných počítá s tím, že s nimi budou rodiče bydlet ve společné domácnosti a ve většině případů budou mít i vlastní pokoj. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sodexo Benefity v rámci programu Plníme přání seniorům mezi lidmi, kteří mají rodiče v důchodovém věku.

Jen šestnáct procent respondentů uvádí, že nemají žádný plán, jak se postarat o své rodiče v penzi. Naopak 71 % je připraveno rodičům nějakým způsobem pomoci. Zbylých 13 % tuto situaci nemusí řešit, o jejich rodiče se většinou postarají sourozenci či jiní příbuzní.

Každý čtvrtý dotazovaný počítá s tím, že ubytuje rodiče ve své domácnosti. Důvodem, proč nemohou lidé ubytovat své nesoběstačné rodiče u sebe, je nejčastěji uváděn nedostatek místa. Je to problém pro pětinu dotazovaných. Pětina také tvrdí, že by s nimi rodiče bydlet ani nechtěli.

S velkou mezerou následují finance, které jsou překážkou pro pouhých pět procent lidí. „Naopak z průzkumu vyplývá, že partneři jsou, co se týká ubytování rodičů svého protějšku, velmi tolerantní,“ říká Vendula Kodetová z Diakonie CČE, jež se podílí na programu Plníme přání seniorům, a doplňuje: „Pouze jedno procento dotazovaných by své rodiče ve své domácnosti neubytovalo kvůli tomu, že si to jejich partner nepřeje.“

Třetina lidí by své rodiče údajně nikdy neumístila do zařízení pro seniory. Více než pětina z nich nevěří personálu, téměř pětina se přiznává, že by ji trápily výčitky svědomí. Patnáct procent lidí je pak přesvědčeno, že se o své rodiče nejlépe postarají sami.

V případě, že by se dotazovaní respondenti podíleli na výběru zařízení pro své rodiče, hraje jednoznačně největší roli kvalita poskytovaných služeb, a to pro 38 % dotazovaných. Následuje vzdálenost od místa bydliště respondenta. Je klíčová pro desetinu lidí. Pro 7 % lidí je nejdůležitější při výběru cena. Velmi malou úlohu má možnost vybavit si pokoj vlastním nábytkem nebo volnočasové aktivity, jedná se pouze o necelé procento.

Plníme přání seniorům
Program Plníme přání seniorům je projekt společnosti Sodexo, která se snaží ve spolupráci s Diakonií ČCE a Asociací poskytovatelů sociálních služeb podporovat aktivní stáří a naplňuje tužby a sny seniorů. Cílem programu je splnit přání v hodnotě až 1 500 000 Kč. Do programu se přihlásilo se svým přáním celkem 327 seniorů a zařízení pro seniory, z nich bylo vybráno 40 přání, na něž v současné době běží veřejná sbírka, a to do 30. 6. 2013. Sodexo přitom zdvojnásobuje každý příspěvek do veřejné sbírky.

senioři životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.