Nejosamělejší penzisté v Evropě
jsou Italové. A potom hned Češi

Nejosamělejší penzisté v Evropě
jsou Italové. A potom hned Češi

2. 7. 2013

Každý třetí senior v České republice starší 75 let se cítí být osamělý. A není to lichotivé zjištění, protože hůře jsou na tom v Evropě pouze Italové, kde pocitem osamělosti trpí skoro 40 procent lidí starších 75 let. Evropský průměr se přitom pohybuje kolem 25 procent.

Osamělost je podceňovaným faktorem, který je spojen s celou řadou negativních dopadů na lidské zdraví, a tím i na sociální a zdravotní systém společnosti. Sociální vztahy se ukazují jako klíčové pro kvalitu života a ve vyšším věku jejich důležitost stoupá.

„Osamělost je spojená s celou řadou negativních vlivů na lidské zdraví. Po fyzické stránce může znamenat vyšší riziko srdečního onemocnění nebo demence. Po psychické stránce může vyústit do deprese, nebo dokonce skončit sebevraždou,“ varuje Iva Holmerová, ředitelka Gerontologického centra.

Udržování sociálních vztahů je správnou prevencí řady chronických nemocí, kardiovaskulárních cerebrovaskulárních, Alzheimerovy choroby, jiných příčin syndromu demence a podobně. Je proto klíčové, aby senioři měli možnost prožít aktivní a spokojené stáří, protože tak se mohou dožít vysokého věku v pohodě. Důležitý je proto funkční systém dlouhodobé péče a finančně dostupné společenské, kulturní, vzdělávací a další aktivity.

„Je však také zapotřebí, aby senioři neseděli jen doma u televize, ale sami aktivně vyhledávali kontakt s lidmi, a to nejen vrstevníky, nacházeli nové přátele či partnery. Měli by totiž začít sami u sebe,“ upozorňuje psycholog Petr Hubáček.

Z výzkumu „Názory a postoje české populace k seniorům“ vyplynulo, že v souvislosti se stářím se lidé pochopitelně nejvíce obávají nemocí (78 %), finanční nouze a existenciálních problémů (54 %). Na třetím místě se umístila osamělost, které se obává skoro polovina české populace. Teprve poté následuje strach ze smrti (43 %).

 

Zdravotní rizika osamělosti

Deprese a sebevražedné sklony

Kardiovaskulární nemoci a mozková mrtvice

Zvýšená hladina stresu

Zhoršení paměti a schopnosti učení

Zhoršená schopnost rozhodování

Závislost na alkoholu a drogách

Zhoršení Alzheimerovy nemoci

Zhoršené myšlení

senioři životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.