Vladimír Ráž – král Miroslav
i bílý bratr Old Shatterhand

Vladimír Ráž – král Miroslav
i bílý bratr Old Shatterhand

30. 6. 2013

Proslavil se rolí šlechetného krále Miroslava v mimořádně úspěšné Pyšné princezně a další pohádkové hrdiny hrál i ve snímcích Byl jednou jeden král a Hrátky s čertem. Herecký záběr Vladimíra Ráže byl však mnohem širší.

Dlouhá léta byl obsazován do charakterních rolí v Národním divadle a působil v dabingu. Nezapomenutelně namluvil například Old Shatterhanda v sérii filmů o apačském náčelníkovi Vinnetouovi. Objevil se také řadě historických snímků i televizních seriálů, například v Hříšných lidech města pražského, F. L. Věkovi, Sňatcích z rozumu nebo v kontroverzních 30 případech majora Zemana. Děti dobře znají jeho hlas z večerníčku Pohádky o mašinkách.

Vladimír Ráž se narodil před 90 lety, 1. července 1923 v Nejdku na Karlovarsku. Za protektorátu se zapsal na konzervatoř, školu však nacisté záhy zavřeli, podobně jako medicínu, kterou chtěl původně studovat. Absolvoval tedy až v roce 1947.

Patřil k nejpopulárnějším filmovým hercům 50. let, od roku 1954 působil jako člen činohry Národního divadla. Byl třikrát ženatý, jeho druhou ženou byla Alena Vránová, Krasomila z Pyšné princezny, do které se zamiloval právě při natáčení slavné pohádky. Zemřel 5. července 2000.

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.