Liberecká tygří „koťátka“ už mají 
metrák a slaví první narozeniny

Liberecká tygří „koťátka“ už mají
metrák a slaví první narozeniny

30. 6. 2013

Atrapy antilop připravili ošetřovatelé z liberecké zoo bílým tygrům, kteří v pondělí oslaví rok života. Pro trojčata to je zřejmě poslední společná oslava narozenin. Pravděpodobně do konce roku Gaia, Sambur a Liam opustí Liberec, aby uvolnila prostor pro odchov dalších mláďat. „Už máme nějakých pět šest zájemců,“ uvedl ředitel zoo David Nejedlo.

Do dvou let další drobečci?

Liberecká zoo chová bílé tygry od roku 1994, úspěšný odchov se ale podařil teprve dvakrát, v letech 2002 a 2012. V zoo doufají, že se jim desetiletou periodu podaří zkrátit. „Je velká šance, že do dvou let budou další,“ řekl Nejedlo. Připomněl ale, že to samé si mysleli před jedenácti lety, samec však nečekaně uhynul, když se mu otočila slezina.

Bílí tygři jsou jedním ze symbolů liberecké zoo. Z chovného hlediska sice nemají velký význam, pomáhají ale zvyšovat návštěvnost i zájem sponzorů. „Jsou to lákadla. Nezastíráme, že je tady máme jako marketingová vlajková zvířata, abychom mohli zachraňovat somálské osly, sambary skvrnité, kozy šrouborohé a další. Na osla somálského prostě sponzory nenalákáme,“ konstatoval ředitel.

Hraví? To taky, ale hlavně nebezpeční

Roční tygři už nejsou nějaká malá roztomilá koťátka. Naopak jsou teď takřka k nerozeznání od své matky, každý z nich už váží metrák. Hravost z nich ale nevyprchala a návštěvníkům poskytují větší zábavu, než když se narodili. „Hrají si, dovádějí a okusují svoji matku,“ potvrdil ředitel.

Tygři ale zoo v minulosti nepřinášeli jen radost, spojené jsou s nimi i dva incidenty. Před čtyřmi lety Lvi Sultán a Elsa si při vypouštění šelem z ubikací sami otevřeli bezpečnostní spouštěcí dvířka a pronikli do venkovní expozice, kde zabili bílou tygřici. Loni na konci listopadu utekl po chybě ošetřovatelky z výběhu tygr Paris. Napadl při tom praktikanta a dvě ošetřovatelky a na svobodě se pohyboval asi hodinu.

Ve volné přírodě je nenajdete

Bílí tygři nejsou samostatným druhem, ale pouze zvláštní formou tygra indického (bengálského). Po celém světě jich žije v chovech několik desítek, ve volné přírodě se zřejmě už nevyskytují vůbec. Bílé zbarvení jim velmi snižuje schopnost přežít v džungli. Jsou nápadní, což jim komplikuje lov a naopak je to vystavuje lovcům.

naše tipy ZOO
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.