Perla Evropy má vážný problém:
okrádání turistů ve velkém stylu

Perla Evropy má vážný problém:
okrádání turistů ve velkém stylu

1. 7. 2013

Pokud během návštěvy Paříže dostanete otázku „Hovoříte anglicky?“, pak si vezměte příklad z místních obyvatel a jednoduše odpovězte ne. To je jedna z rad, které nyní dávají turističtí průvodci v době, kdy francouzské hlavní město bojuje prostřednictvím zesílené bezpečnosti a veřejné kampaně proti nebývalé vlně zločinnosti zaměřené proti cizincům.

Šejdíři, podvodníci a kapsáři se vyskytují v hojném počtu podél takzvaného "zlatého pásu", táhnoucího se kolem břehů Seiny od Eiffelovy věže k proslulé katedrále Notre Dame. Cestou jsou význačná turistická místa, jako je třeba galerie Louvre. Běžný trik začíná oslovením návštěvníka větou „Do you speak English?“ Pak následuje žádost o podpis petice na podporu falešné organizace pracující ve prospěch handicapovaných či sirotků a nakonec prosba o finanční příspěvek.

Městské úřady jsou bezradné a jen radí, co dělat. „V takové situaci zní rada pařížského policejního šéfa být opatrný a jít pryč,“ doporučují v příručce. „Tihle rádoby 'petičníci' se vás budou snažit přimět, abyste přispěli. Vaše peníze však nikdy neskončí u charitativních organizací, ale spíše budou financovat kriminální skupiny a sítě v podsvětí. A navíc – zatímco dotazovatel odvede vaši pozornost, komplic se vám už pohrabuje v tašce nebo kapsách.“

Zkažená pověst

Paříž, která v loňském roce přilákala 29 milionů návštěvníků, od dubna denně rozmísťuje zhruba 200 policistů na hlavních turistických místech podél Seiny, a také v oblasti Montmartru a v prostředcích veřejné dopravy, ve snaze zakročit proti tomuto trendu. Mnozí z těchto policistů jsou v civilu a pohybují se na bicyklech.

Poctivý přistěhovalec z Indie Sonu Singh, který před Louvrem prodává balenou vodu, říká, že je každodenně svědkem krádeží a podvodů. „Jsou jako mor,“ prohlásil. „Přijdou k lidem s napodobeninou zlatého prstenu a ptají se: Neupadl vám? A pak požádají o pět nebo deset eur a říkají:  Tak teď máte zpět ten váš zlatý prsten,“ popisuje Singh.

Pařížská policie připouští, že kapsářství má v metropoli zlaté dno. Podle důstojníka ze čtvrti, kde stojí Eiffelova věž, si zloději při jedné krádeži přišli i na 10 tisíc eur (asi 250 tisíc korun). „Je to jejich práce. Kradou celý den a tyhle kapsářské týmy jsou velmi profesionální,“ dodal. „Tenhle fenomén zesílil s masivním přílivem bohatých návštěvníků z Číny a Blízkého východu.“

Pozor, skořápky…

Dalším druhem podvodu je varianta klasické hry "skořápky" se třemi kotoučky, z nichž jen jeden má na spodní straně bílý kroužek. Sázející vkládá 50 eur a získá dvojnásobek, pokud správně určí disk s bílým kroužkem ve hře. Tu podle pařížské policie provozují převážně Latinoameričané.

Snědý muž středního věku láká na tuto hru naproti Eiffelově věži a v angličtině vyvolává: „Pozor, beru všechny měny, libry, dolary, euro.“ Elegantně oblečená žena, která je jeho komplickou, si několikrát vsadí a odchází se značnou sumou peněz. To přimělo Kathy Reynoldsovou, studentku z Ameriky, která přijela na první návštěvu Evropy, aby si vsadila 50 eur, jež jí rychle řekly sbohem.

„Chtěla jsem rychle vydělat, vypadalo to vážně snadně, ale on to v poslední vteřině prohodil,“ řekla Reynoldsová na adresu podvodníka, který kotoučky posouvá s rychlostí zkušeného krupiéra. Její společnice, která se představila jen jako Krista, dodala: „Londýn je mnohem bezpečnější. Tady máte dojem, že se na vás pořád někdo chystá.“

Paříž turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.