Foto

Zbavte se papírových 50korun,
za týden to nepůjde tak snadno

26. 3. 2012

Kdo má stále doma papírové padesátikoruny, měl by zbystřit. Pouze do konce letošního března bude možné vyměňovat tyto neplatné bankovky na pokladnách všech bank v Česku. „Od dubna do konce března 2017 je budou měnit jenom pobočky České národní banky (ČNB),“ informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. A tyto pobočky rozhodně nejsou v každém městě.

Výměna probíhá na počkání a bez poplatku. Platí to i u většího množství bankovek, pokud jsou srovnané podle stran a směru tisku a po stovkách shromážděné do přepáskovaných balíčků.

Padesátikorunovou bankovku v oběhu 1. dubna 2011 plně nahradila bimetalická padesátikorunová mince. Od té doby na pokladnách obchodních bank a ČNB občané a banky vyměnili neplatné padesátikorunové bankovky v hodnotě přes sto milionů korun. V oběhu však stále zůstávají papírové padesátikoruny v celkové hodnotě zhruba 600 milionů korun.

Od dubna 2012 do konce března 2017 bude možné neplatné papírové padesátikoruny vyměňovat pouze v pobočkách České národní banky, které sídlí v sedmi městech. Vedle Prahy a Brna to jsou Hradec Králové, Ostrava, České Budějovice, Plzeň a Ústí nad Labem.

V České republice je možné platit šesti druhy bankovek v nominálních hodnotách 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč, 2000 Kč a 5000 Kč a stejným počtem druhů mincí v hodnotách 1 Kč, 2 Kč, 5 Kč, 10 Kč, 20 Kč a 50 Kč.

bankovky banky peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.