Fabien Cousteau plánuje
zlomit rekord svého děda

Fabien Cousteau plánuje
zlomit rekord svého děda

1. 7. 2013

Francouz Fabien Cousteau, vnuk legendárního oceánografa Jacquese Cousteaua, chce ve své podmořské laboratoři strávit nepřetržitě jednatřicet dní. Pokud se mu jeho pokus v teplých vodách Karibiku podaří, překoná o jeden den padesát let starý rekord svého slavného děda. Do mořských hlubin jižně od Floridy se chce vědec ponořit koncem září.

Hloubkové mise se spolu s Cousteauem zúčastní pětičlenný tým, který se do hlubin ponoří v oválné laboratoři Aquarius dlouhé 13 metrů. Modul má vlastní vzduchový režim a je vybaven koupenou, šesti lůžky a průzory pro sledování okolního prostoru. Laboratoř se ponoří do hloubky asi 15 metrů několik kilometrů od jižního cípu Floridy. Posádka bude moci opouštět modul k podmořským výpravám bez dekomprese na dobu až devíti hodin.

Dosavadní rekord v délce pobytu pod mořem drží Jacques Cousteau od roku 1963, kdy strávil 30 dní pod hladinou Rudého moře u súdánských břehů. Jeho podmořský aparát byl v hloubce o polovinu menší, než bude laboratoř jeho vnuka.

Pronájem laboratoře Aquarius, která patří floridské univerzitě a ke svým testům ji používá i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), stojí denně 10 tisíc dolarů (200 tisíc korun). Cousteau chce z modulu komunikovat prostřednictvím sítě Skype se školáky po celém světě, natočit trojrozměrný film a zkoumat vliv dlouhodobého pobytu pod mořem na lidský organismus. Testovat bude se svými spolupracovníky i nové modely podmořských motocyklů.

rekordy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.