Turisté mohou poprvé vyrazit
na Šumavě k Modrému Sloupu

Turisté mohou poprvé vyrazit
na Šumavě k Modrému Sloupu

1. 7. 2013

Téměř po 70 letech se mohou turisté vydat na Šumavě na stezku pro pěší k hraničnímu přechodu Modrý Sloup pod horou Luzný. Unikátní trasa bude kvůli ochraně tetřeva otevřena 15. července. "Tato událost se stane jedním z hlavních bodů letošní turistické sezony na Šumavě," řekl v Kvildě na Prachtaicku ředitel místního národního parku Jiří Mánek.

Necelých pět kilometrů dlouhá trasa povede turisty od vrchu Březník u Modravy na Klatovsku k hranicím s Německem. Přechod Modrý Sloup fungoval do konce druhé světové války. Za minulého režimu byl zavřený a v posledních letech bránili vstupu do Luzenskéhho údolí ekologové. Ti se obávali, že by lidé mohli ohrozit populaci vzácného tetřeva, který v této lokalitě žije. "Nejnovější výsledky tříletého česko-bavorského monitoringu zřetelně ukázaly, že vedení trasy skrze Luzenské údolí je pro populaci tetřeva hlušce nejlepším řešením, které představuje rovnováhu mezi ochranou přírody a turistikou," uvedl Mánek.

Stezka na Modrý Sloup bude pro pěší otevřena do 15. listopadu. Lidé se tak budou moc vydat místy, kudy v minulosti vedla pašerácká část Zlaté stezky, na níž se překupníci vyhýbali mýtnému a clu.

Šumava pro letošní rok připravuje i další turistické novinky. V pátek se slavnostně otevře nově zrekonstruovaná část Schwarzenberského plavebního kanálu - v délce 3,2 kilometru od Pestřice po Modrý potok. O tomto víkendu se zde také uskuteční mezinárodní setkání plavců a vorařů.

"Určitě také vzniknou nová místa pro další nouzová nocoviště - postavíme nové vyhlídky podobné, jako je ta na Černé hoře u Modravy. Nová vyhlídka bude stát poblíž obce Chlum u Volar, ze které by byl krásný výhled na Mrtvý luh. Další vyhlídka by mohla stát na Oblíku u Srní a na Kamenné hlavě u Českých Žlebů," dodal Mánek.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.