Na nálezu pražraloka
se podíleli čeští vědci

Na nálezu pražraloka
se podíleli čeští vědci

2. 7. 2013

Pozůstatky více než pět metrů dlouhého žraloka z období prvohorního permu, tedy žijícího před zhruba 290 miliony let, se nedávno podařilo odkrýt skupině paleontologů v Novém Mexiku v USA. Na významném nálezu se podíleli také tři čeští vědci, práce v terénu na jedné z tamních paleontologicky cenných lokalit byla součástí mezinárodní konference. Unikátní nález poputuje do muzea ve Washingtonu.

"Nebyl ve velké hloubce, zhruba 20 centimetrů pod vrstvou, kde jsme začali kopat. Kolega našel zadní část ploutve, od té se to začalo odvíjet," uvedl Josef Pšenička, paleontolog Západočeského muzea v Plzni a účastník projektu. Nález má podle jeho slov světový význam, jde o dosud největšího nalezeného žraloka z daného období.

Na odkrývání pozůstatků pět až šest metrů dlouhého obratlovce dál pracují místní odborníci z přírodovědného muzea v Novém Mexiku. Lokalitu zkoumají američtí paleontologové už několik let.

Výzkum v terénu Nového Mexika, tedy státu v jihozápadní části USA, byl součástí velké konference zabývající se změnou klimatu, flóry a fauny v průběhu permského vymírání. "Ten terén tam je extrémně důležitý pro celý svět. Nové Mexiko bylo součástí západní části kontinentu Pangea, my děláme na východní části. Srovnávalo se klima, jak se měnilo a proč," řekl Pšenička. Dalšími českými účastníky byli Stanislav Opluštil z Univerzity Karlovy a Stanislav Štamberg z muzea v Hradci Králové.

pravěk prehistorie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...