Bouzov bude promítat filmy,
jimž propůjčil své kulisy

Bouzov bude promítat filmy,
jimž propůjčil své kulisy

4. 7. 2013

Do světa filmu a pohádek se budou moci ponořit každou prázdninovou sobotu návštěvníci hradu Bouzov na Olomoucku. Na jednom z nádvoří se budou v létě promítat snímky, které se točily přímo na tomto hradě. Návštěvníci se mohou těšit například na Kopretiny pro zámeckou paní, Rumplcimprcampr či na pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Vztah k Bouzovu mají i mnozí z herců. Komparz totiž často tvořili obyvatelé zdejší obce.

Filmový projekt uvede hrad poprvé. Promítat se bude na prvním nádvoří, pro návštěvníky se vstupenkou na hrad bude promítání zdarma. "Vybrali jsme čtyři pohádky a jeden film. Jsou to filmy, které se natáčely na Bouzově. Během toho dne budou průvodci zároveň upozorňovat návštěvníky na ty místnosti, které sloužily jako interiéry pro natáčení konkrétního filmu promítaného v ten den. Budou upozorněni i na to, co se nám běžně do prohlídek nevejde," řekla kastelánka hradu Zuzana Šulcová.

Přehlídku pohádek a filmů spjatých s Bouzovem zahájí tuto sobotu film Kopretiny pro zámeckou paní. Následovat bude pohádka Království potoků, ve které hrad sloužil jako sídlo krále. V pohádce Rumplcimprcampr se objevila bouzovská věž, kulisy hrad propůjčil i pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci. V polovině srpna promítání zakončí pohádka O medvědu Ondřejovi, která se na Bouzově natáčela už v roce 1959.

Kromě promítaných pohádek a filmů se však tento pohádkový hrad objevil i v dalších snímcích. Podle stránek hradu www.hrad-bouzov.cz jich byly tři desítky. "Je to pohádkový hrad. Máme navíc prostory plně zařízené. Velmi často filmaři využívali i interiéry v takovém stavu, jaké se tady nacházejí, nejen samotnou stavbu hradu," doplnila kastelánka.

Vedení hradu doufá, že se na promítání přijdou podívat i místní. "Většinou jsme u natáčení u toho a dost často si zahrajeme i v komparzu, máme k těm filmům vztah. Například v Kopretinách pro zámeckou paní hráli už dnešní dospělí obyvatelé Bouzova," dodala kastelánka.

Hrad Bouzov patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům Olomouckého kraje. Loni ho podle údajů olomouckého krajského úřadu navštívilo 100 743 lidí, o 7000 více než v roce předchozím.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.