Krásy Chorvatska: 
Národní park Krka

Krásy Chorvatska:
Národní park Krka

7. 7. 2013

Do Chorvatska cestujeme samozřejmě zejména za mořem. Jadran má své kouzlo, ale hlavně patří vůbec k nejčistším mořím na světě. Potvrdil to dokonce před lety i tým známého francouzského oceánologa  Jacquese - Yves Cousteaua, který provedl průzkum u pobřeží 12 středomořských zemí a zjistil, že právě Jaderské moře je ze všech nejčistší.

V Chorvatsku však můžete objevit i řadu dalších kouzelných míst, které určitě stojí za to vidět. K těm nepozoruhodnějším lokalitám patří národní parky Krka, Plitvická jezera a Paklenica (celkem je v Chorvatsku osm národních parků), kde se mimochodem natáčely všechny filmy o Vinnetouovi. Právě první z nich - národní park Krka  - jsme navštívili při letošní dovolené v Chorvatsku.

Úchvatné přírodní scenérie

Budete-li na Jadranu trávit dovolenou v blízkosti Šibeniku, určitě stojí za to oželet den či půlden koupání a do národního parku Krka vyrazit. Odměnou vám za věnovaný čas a 90 kuna vstupného (pro dospělé) budou úchvatné přírodní scenérie, které vytváří koryto řeky Krky, soustava vodopádů a barevných jezírek a bujná vegetace okolo nich.

Národní park o rozloze 109 km2 zahrnuje téměř celý tok řeky Krky od Kninu až po Skradin a dolní tok řeky Čikoly. Řeka se probíjí vápencovým podložím a zdolává výškové rozdíly krasového terénu vodopády a kaskádami. Největšími sou Skradinské vodopády, Rošský vodopád a Manojlovac. Krka tvoří místy úzký a hluboký vápencový kaňon se stěnami vysokými až 200 m.

Okruh od Skradinských vodopádů

Pro vstup do národního parku Krka jsme zvolili hlavní "vchod" u obce Lozovac (cca 13 km od okresního města Šibenik), kde je velké odstavné parkoviště pro osobní vozy i autobusy. U hlavní brány již čekaly turisty místní autobusy, které nás svezly prudkými zatáčkami ke Skradinskému vodopádu. Mnozí turisté zůstali u něj, protože na tomto místě je možné se koupat. My jsme se však vydali na asi čtyřkilometrový okruh kolem kaskád a jezírek, který většinu cesty vede po dřevěných lávkách. Trasa je nenáročná, zvládnou jí děti i senioři a hlavně téměř po celou dobu vede mezi hustými lesy, takže zde ani není moc vedro. A hlavně, stojí to za to!

 

 

Chorvatsko je jednou z nejnavštěvovanějších prázdninových destinací. Turisté zde jezdí zejména za koupáním v křišťálově čistém Jadranu. Ovšem Chorvatsko není jen moře. Málokdo ví, že Chorvatsko je území s velmi bohatou faunou i flórou. Roste zde více než 4000 rostlinných druhů, 1000 z nich je endimických, tedy yyskytují se výhradně v Chorvatsku. Jaké místo v Chorvatsku se líbilo Vám, jaké místo byste doporučili ostatním čtenářům? Napište o něm svůj článek.

Chorvatsko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.