Šedý zákal odstraní
brzy unikátní laser

Šedý zákal odstraní
brzy unikátní laser

26. 3. 2012

Pražská oční klinika DuoVize již za pár dní začne odstraňovat šedý zákal pomocí unikátního laserového přístroje LenSx. Jde o první přístroj tohoto druhu v České republice, ve světě bylo dosud nainstalováno jen 17 těchto přístrojů, většina z nich v USA. „Jedná se o naprostou technologickou revoluci, za posledních dvacet let jde o nejpřevratnější přístroj v očním lékařství, který bude řešit operace šedého zákalu,“ uvedl v rozhovoru pro i60.cz Petr Kocian, ředitel Oční kliniky DuoVize.

 V čem vlastně spočívá unikátnost přístroje LenSx?

Jedná se o první femtosekundový laser na odstranění šedého zákalu, díky kterému operace probíhá bez skalpelu a ostrých nástrojů. Současně je jediným schváleným pro všechny čtyři procedury, které lze laserem provést. Je to v současné době nejmodernější metoda léčby tohoto onemocnění, která ve světě existuje a hlavně naprosto nejbezpečnější. Je vhodná pro každého, koho trápí toto onemocnění a komu záleží na kvalitě jeho vidění. Při laserové operaci se nepoužívá žádný skalpel. Ten je nahrazen precizním laserovým paprskem řízeným počítačem a kontrolovaným chirurgem. Tím metoda vylučuje chyby způsobené manuálním vytvářením řezů pomocí skalpelu, nůžek a jehel.

Jaké je vlastně hlavní riziko při odstraňování šedého zákalu skalpelem? A jak konkrétně toto riziko řeší laser?

Největším rizikem při standardní operaci šedého zákalu neboli katarakty je porušení pouzdra čočky při vytváření tzv. capsulorhexe (tj. kruhové otevření pouzdra čočky). Právě laser vytvoří tuto capsulorhexi zcela dokonale kulatou a centrovanou a ve zvolené velikosti tak jako to žádný chirurg nedokáže. Dokonalá capsulorhexe zabezpečí přesnou polohu nitrooční čočky v oku, což je nezbytné pro dlouhodobě ostré vidění, především u multifokálních čoček.

Výzkumy prokázaly, že laser je 10x přesnější než člověk. Femtosekundový laser LenSx však nevytváří jen capsulorhexi, ale současně rozmělní lidskou čočku, vytvoří operační vstupy v rohovce a dokonce i delikátní rohovkové nářezy, které odstraňují astigmatismus. Po provedení těchto kroků laserem chirurg následně odsaje z oka zbytky čočky a implantuje umělou nitrooční čočku. Tím je celá operace dokončená, protože operační rány vytvořené laserem jsou dvojitě lomené a samotěsnící.

Jak dlouho operace šedého zákalu laserem bude trvat a kolik vlastně bude stát?

Celá laserová operace šedého zákalu (katarakty) je přísně individualizovaná. Chirurg nastavuje všechny parametry operace přesně na míru každému pacientovi. Samotný laserový zákrok trvá jen 40-50 vteřin. Zhruba půl hodiny trvá příprava pacienta na zákrok. Nedá se říci, že řešení šedého zákalu laserem je mnohem rychlejší než u běžného zákroku skalpelem, jde především o řešení bezpečné, bezrizikové, šetrné. Naše klinika jej bude nabízet jako klasický nadstandard. Každý pacient si bude moci sám zvolit metodu odstranění šedého zákalu. V obou případech nabízí naše klinika pacientovi kvalitní zdravotnický personál, v případě laseru navíc špičkový přístroj, který bude mít v příštích letech jen několik málo klinik. Příplatek za použití femtosekundového laseru při operaci šedého zákalu bude od necelých 20 tisíc korun.

Vaše klinika provádí odstraňování šedého zákalu na počkání? Je možné ihned po vyšetření uskutečnit zákrok?

Možné to je, ale v naší klinice věnujeme maximální pozornost preciznímu vyšetření. Nejde jen o to, odstranit šedý zákal, pacient podstupuje komplexní vyšetření očí, na základě kterého řešíme i další případné nemoci včetně vyřešení očních vad jako jsou krátkozrakost, astigmatismus či presbyopie. Toto komplexní vyšetření trvá někdy až tři hodiny, a proto pacientům doporučujeme, aby samotný zákrok podstoupili až některý další den tak, aby přišli na operaci naprosto odpočinutí a soustředění.

Jak dlouho po zákroku je pacient schopen normálně vidět?

I to je individuální. První den po operaci mají pacienti oko kryté obvazem, aby bylo chráněno před případným úrazem a nečistotami. Obvykle se vidění stává velmi dobrým již během prvního týdne po operaci. Celkově se stabilizuje do 2-4 týdnů. Každopádně doporučujeme, aby pacient měl při cestě domů doprovod.

Jsou operace očí nějak limitovány věkem, do jakého věku je možné provádět laserové operace?

S nástupem femtosekundového laseru do chirurgie šedého zákalu se použití laserů v očním lékařství velmi rozšiřuje. Laser se dále používá i k odstraňování dioptrií, ošetření sítnice, duhovky a k odstranění druhotného zákalu. Na věku nezáleží, měli jsme tu pacienta na odstranění šedého zákalu, kterému bylo téměř sto let. Laserová operace šedého zákalu je vhodná pro každého, komu záleží na kvalitním vidění.

Kolik se vlastně v České republice provede operací šedého zákalu ročně a kolik lidí využívá možností řešení dioptrických vad pomocí laseru?

V České republice se provede ročně zhruba 80 tisíc operací šedého zákalu, u operací laserem, které provádí z velké části soukromé kliniky, zcela přesné údaje neexistují, ale odhadoval bych, že to bude kolem 20 tisíc laserových zákroků.

Přestože se operací šedého zákalu provádějí ročně desítky tisíc, je překvapivé, že řada lidí chodí se šedým zákalem zbytečně pozdě. Pak opravdu špatně vidí a tím trpí kvalita jejich života, což je samozřejmě zcela zbytečné. Odstranění šedého zákalu je definitivní řešení a většinou se tímto zákrokem zlepší zrak natolik, že lidé si vystačí s brýlemi na čtení. Rozhodně přibývá operací s implantací multifokální čočky. Trendem ve světě je, že kataraktová chirurgie se mění v kataraktovou refrakční chirurgii. To znamená, že při operaci šedého zákalu si zároveň pacienti nechají odstranit také svou dioptrickou vadu a po operaci se tak většinou obejdou bez brýlí. A tento trend zaznamenáváme také u našich klinik v Praze, Brně i Bratislavě.

Jsou již dnes laserové operace cenově dostupnější než tomu bylo před několika lety?

Ceny laserových zákroků v posledních letech stagnují, možná se lehce snížily. Každá klinika či zdravotnické zařízení má jinou cenovou politiku. Naše kliniky DuoVize či NeoVize mají jasně stanovené ceny za jednotlivé zákroky, pacienti dopředu vědí, kolik je bude stát ten který zákrok. Ceny se mohou zdát v některých případech vysoké, ovšem je třeba si uvědomit, že tu cenu tvoří jednak drahé přístroje - například zmiňovaný femtosekundový laser vyjde na zhruba 25 milionů korun – a také poměrně drahé materiály. Toto se projevuje zejména u operací šedého zákalu a nadstandardů. My nakupujeme čočky u nejlepších dodavatelů z USA či Evropy, které jsou několikanásobně dražší než čočky nižší kvality pocházející například z Indie. My například používáme americké žluté nitrooční čočky, které nabízíme pacientům zdarma, u některých klinik se za ně platí i několik tisíc korun. Naše politika je taková, že chceme dávat pacientům to nejlepší, co světový trh nabízí, tedy maximální kvalitu tak, aby byli pacienti se zákrokem maximálně spokojeni.

Bc. Petr Kocian

Je spolumajitelem a ředitelem očních klinik v Praze, Brně a Bratislavě.  

Petr Kocian vystudoval obor Ekonomika a management ve zdravotnictví na Ekonomicko správní fakultě MU v Brně. V roce 1996 absolvoval kurz managementu ve zdravotnictví americké nadace H.O.P.E. Dále absolvoval odborné stáže ve zdravotnických zařízeních v Německu a Velké Británii.

V letech 1994 až 1999 vedl Městskou nemocnici v Neratovicích. Od roku 2000 působil v Oční klinice Lexum, kde vytvořil koncept soukromého kataraktového pracoviště a postupně vybudoval nová pracoviště v Praze, Hradci Králové, Ostravě a Českých Budějovicích. Po odchodu z Lexum v červnu 2008 založil Oční kliniku NeoVize, v roce 2009 Oční kliniku DuoVize Praha a v roce 2010 Oční kliniku NeoVízia v Bratislavě.

Petr Kocian je členem České společnosti refrakční a kataraktové chirurgie, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a Evropské společnosti kataraktové a refrakční chirurgie (ESCRS). Pravidelně se účastní odborných domácích i mezinárodních konferencí v oboru oftalmologie a managementu ve zdravotnictví. Petr Kocian je lektorem Advance Institute - Healthcare Mangement Institute.

zdravotnictví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.