Češi naplní bazény vodou
ze dvou Máchových jezer

Češi naplní bazény vodou
ze dvou Máchových jezer

7. 7. 2013

Množství vody, kterou Češi v létě napustí do svých bazénů, by naplnilo dvě Máchova jezera. Podle údajů společnosti Mountfield se letos počet bazénů na zahradách domů v Česku zvýší na 270 tisíc. Nafukovacích gumových bazénů je pak asi 350 tisíc až 380 tisíc. Lidé do svých bazénů letos celkem napustí 13 milionů metrů krychlových vody.

Každoročně se zde prodají desítky tisíc nových bazénů, zájemci často většími nahrazují ty menší. Nejprodávanější jsou bazény o objemu 30 až 60 metrů krychlových. „Trendem je stálý nárůst prodejů kopaných bazénů. Je to opět dáno cenou. Tyto bazény jsou ve srovnání s cenami před deseti lety o více jak 40 procent levnější, a tedy stále více rodin na tyto bazény finančně dosáhne,“ uvedl mluvčí společnosti Mountfield David Jirušek.

V dubnu a květnu prodeje bazénů u této firmy klesly meziročně o 15 procent, hlavně kvůli velmi špatnému počasí. V červnu naopak odbyt vzrostl o šest procent.

Češi u bazénů slyší hlavně na slevové akce. „Jednoznačným trendem je nárůst prodejů bazénů mimo sezonu. Primárně před sezonou a sekundárně i po sezoně. Tedy v době, kdy jsou ceny bazénů nižší než v hlavní bazénové sezoně,“ podotkl Jirušek. Prodej bazénů výrazně ovlivňuje počasí. „V letošním roce se bazény prodávaly nejvíce v tom červnovém týdnu, kdy republiku ovládala tropická vedra,“ uvedl Kamil Demuth ze srovnávače cen Heureka.cz. Prodej v horkých dnech vyskočil na desetinásobek. Na internetu lidé kupují nejvíce bazény o průměru 3,66 metru. Průměrné ceny bazénů meziročně klesly o 12 procent.

Česká republika patří v Evropě mezi země s nejvyšším počtem bazénů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Podle údajů organizace European Union of Swimming Pool and Spa Associations z roku 2011 bylo v Maďarsku 74 000 soukromých bazénů, v Portugalsku 96 000 a v Německu 1,1 milionu. Nejvíce si v Evropě koupání v soukromých bazénech užívají Francouzi, kteří si pořídili 1,6 milionu bazénů, a Španělé s 1,2 milionu nádrží.

Domácí bazény lze napouštět buď z autocisteren, nebo z vodovodní sítě. Vodohospodářské společnosti nabízejí napouštění bazénů z cisteren jako placenou službu. „Cisterny často využívají lidé, kteří nemají blízko svého pozemku hydrant, nemusí se o nic starat a nemusí shánět hydrantový nástavec,“ uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný. Firma každý rok rozveze k zákazníkům několik stovek cisteren.

Vodohospodářské společnosti doporučují lidem, kteří chtějí naplnit bazén z vodovodní přípojky, aby ho napouštěli pomalu a mimo hlavní dobu odběru. Při napouštění bazénu z vodovodní sítě se mohou uvolnit usazeniny, protože voda v potrubí proudí velmi rychle. Ve vodovodní síti se voda může také nárazově zakalit či může klesnout její tlak, což se projeví i u ostatních odběratelů.

bazény
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.