Nemám se kam vracet

Nemám se kam vracet

8. 7. 2013

Dnes mě zrovna napsala kamarádka, se kterou jsem se neviděla  již více jak čtyřicet let. Jako děti jsme bydlely blízko sebe a chodily do stejné školy. Vyvolalo to u mě vzpomínky na dětství a mládí. Kamarádka se provdala na Moravu a já žiji celý život dříve v Severočeském a dnes v Ústeckém kraji.  A zde je právě to, co vám chci napsat, že jsou místa, na která mohu jen vzpomínat, ale nemohu je navštívit.

Narodila jsem se v Mostě v roce 1951 a zde jsem prožila své mládí. Vyrůstala jsem však v domech pro zaměstnance, které stály u Ervěnické elektrány, kde pracoval můj otec. Základní školu jsem začala navštěvovat v Ervěnicích, ale toto malebné městečko muselo jako první ustoupit těžbě uhlí v roce 1960. Přestoupila jsem do školy v Komořanech u Mostu. Ráda vzpomínám na "starý" Most, Ervěnice, Nové Sedlo, Komořany, Ervěnickou elektrárnu, Kundratice, Dřínov, Albrechtice, Třebušice, Hořany, Holešice a další. Vše jsou to místa, která zmizela z mapy a právě s těmito místy se mě vybavují lidé, kteří tam žili a které jsem znala.

Každý rok v květnu na Červeném Hrádku u Jirkova je pořádán "Sraz obyvatel zaniklých měst a obcí". Dříve jezdilo i hodně lidí z Německa, ale bohužel od roku 1960 uběhla již dlouhá doba a naši prarodiče a rodiče již nejsou mezi námi.

Když jsem se provdala, přestěhovali jsme se do Jirkova na "Osadu", ale i o těchto domech v roce 1983 bylo rozhodnuto o demolici. Již ne kvůli uhlí, ale dnes na jejich místě je postaven domov pro seniory. Tak jsme byli opět přestěhováni, a to na nově postavené chomutovské sídliště, kde bydlíme dodnes. Chomutov v posledních letech roste do krásy a ve městě se mě líbí. Myslím ,že návštěvníkům máme co ukázat, a proto si dovolím pozvat čtenáře k nám. Dnes již i do mého města. 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...