O okamžiku zahájení stavby 
Karlova mostu rozhodli astrologové

O okamžiku zahájení stavby
Karlova mostu rozhodli astrologové

8. 7. 2013

To datum a dokonce i naprosto přesně stanovený čas zahájení stavby rozhodně nebylo dílem náhody. Karel IV. nechal položit základní kámen ke stavbě Karlova mostu před 656 lety, 9. července 1357 v pět hodin a 31 minut. Rozhodnutí o stavbě mostu padlo poté, co velká voda pobořila v roce 1342 románský Juditin most. Čas a datum vhodné pro položení základního kamene konzultoval Karel IV. s astrology: usoudilo se pak, že oboustranně symetrická řada 1 3 5 7 (rok) 9 (den) 7 (měsíc) 5 3 1 (čas) by měla mostu přinést štěstí.

Mimořádně významnou stavbu svěřil panovník svému dvornímu staviteli Petru Parléřovi. Pískovcový most o délce 515,76 metru a šířce 9,4 metru byl dokončen počátkem 15. století.

V průběhu 16. až 19. století na něj přibylo 31 soch a sousoší. I díky nim je teď tento gotický monument vyhledávaným cílem turistů. Než byl roce 1841 slavnostně otevřen most císaře Františka I., byl Karlův most jedinou pevnou spojnicí přes Vltavu v Praze. Název Karlův most se vžil až kolem roku 1870 na základě dřívějšího podnětu K. H. Borovského. Poslední velkou rekonstrukcí prošla tato národní kulturní památka v letech 2007 až 2010.

architektura
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.