V Plzni rozdávají nové samolepky
do aut: ŘIDIČ SENIOR DĚKUJE

V Plzni rozdávají nové samolepky
do aut: ŘIDIČ SENIOR DĚKUJE

8. 7. 2013

Město Plzeň připravilo dlouhodobý projekt proškolování řidičů seniorů. Zájem o besedy, na nichž zaznívají hlavně informace o nejdůležitějších změnách v silničním zákoně, jsou velké, na první akci přišlo na pět stovek seniorů. Kromě nových znalostí mohou také získat nálepku na vůz, která ostatní upozorní, že za volantem automobilu sedí starší člověk.

Vhodný doplněk ke zdravotním prohlídkám

Je mnoho osmdesátiletých i starších řidičů, kteří ještě jezdí. Sice chodí na povinné zdravotní prohlídky, ale nikdo je neproškolí ve změnách vyhlášek a zákonů. Naši akci jsme původně zamýšleli jako jednorázovou, ale vzhledem k velkému zájmu pokračujeme, uvedl Ladislav Plochý z odboru bezpečnosti a prevence kriminality plzeňského magistrátu.

Tento odbor připravil informační materiály i speciální samolepky s velkým písmenem S a nápisem ŘIDIČ SENIOR DĚKUJE. Chceme docílit toho, aby ostatní řidiči byli ke svým starším kolegům za volantem ohleduplnější. Pokud uvidím samolepku, budu si dávat větší pozor, protože reakce řidičů seniorů bývají vzhledem k věku trochu jiné, řekl Plochý.

Další besedy budou po prázdninách

Kromě proškolení v dopravních značkách se senioři dozvědí i o nové povinnosti majitele vozidla, která platí od ledna. Pokud majitel zapůjčí vůz jiné osobě, zodpovídá za přestupky či dopravní nehodu. Odpovědnost nenese tehdy, když policii sdělí jméno a bližší informace o konkrétním řidiči, vysvětlil Plochý. Součástí brožury jsou i informace, jak postupovat v případě dopravní nehody, tedy kdy musí účastník havárie přivolat policii.

Nejbližší termín dalších besed nabídne město svým obyvatelům po prázdninách, a to prostřednictvím jednotlivých městských obvodů.

auta senioři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%