Zdeněk Galuška své příběhy
odposlouchával i u soudu

Zdeněk Galuška své příběhy
odposlouchával i u soudu

10. 7. 2013

Jeho knížky vznikaly na podkladě autentických příběhů a také proto se staly tak populární. V Uherském Ostrohu mu známí od tamního soudu umožnili navštěvovat přelíčení a on pak odposlouchané příběhy a scénky používal při psaní povídek a soudniček.

„Z piva sa spí, z gořalky sa hlúpne, ale z vína sa zpívá,“ tvrdíval s oblibou lidový vypravěč, spisovatel a ilustrátor Zdeněk Galuška. Proslavily ho především úsměvné příběhy Slovácko sa súdí a Slovácko sa nesúdí, v nichž svérázným způsobem vylíčil lidské slabosti a sousedské nesváry v jedné slovácké obci.

Obě knihy, které si Galuška sám ilustroval, se staly velmi populární i díky televiznímu seriálu Slovácko sa nesúdí, který natočil v roce 1974 režisér Petr Tuček a v němž hlavní roli ztvárnil slovenský herec Jozef Kroner. Tyto folklórní vyprávěnky Galuška též namluvil na zvukový nosič slováckým nářečím.

Zdeněk Galuška, od jehož narození uplyne 11. července rovných 100 let, přišel na svět v Uherském Ostrohu, městečku nedaleko Uherského Hradiště. Pamětníci říkají, že se v životě takřka nikdy nemračil a svůj pověstný humor si zachoval až do posledních chvil. Zemřel 13. února 1999 ve věku pětaosmdesáti let.

spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%