Zajímá vás historie čs. letectva? 
Pak se během léta vydejte do Plzně

Zajímá vás historie čs. letectva?
Pak se během léta vydejte do Plzně

11. 7. 2013

Historii československého letectva od jeho vzniku až po současnost představuje nová výstava v Národopisném muzeu Plzeňska, která potrvá do 22. září. Více než stovka dobových exponátů dokládá vývoj od roku 1918. Vystaveny jsou třeba letecké mapy, originální uniformy a kombinézy pilotů, padáky, řády a vyznamenání, průkazy letců, palubní přístroje letadel i vystřelovací sedadlo stíhacího letounu Mig-23. Výstava „95 let čs. letectva“ přibližuje i osudy několika pilotů.

„Začátek expozice je věnován roku 1918 a vzniku letectva,“ uvedl autor výstava Ladislav Vitík. „Máme zde i měřicí přístroje z historických letadel, ale také třeba osobní deník generála Jana Irvinga, rodáka z Lisova u Stodu. Deník si psal, když byl v leteckém učilišti.“

Irving se později zapsal do historie 311. československé bombardovací perutě RAF jako vynikající pilot, lidé mohou vidět i jeho uniformu včetně všech vyznamenání, jež obdržel. „Byl znám tím, že napadl z našich letců nejvíc ponorek, byl i instruktorem našich letců na Bahamách, po válce vstoupil jako pilot do československých aerolinií a v 50. letech byl vyhozen,“ řekl Vitík.

Právě originální uniformy československých pilotů britského královského letectva RAF reprezentují vedle dalších exponátů období leteckého odboje. „V roce 1940 mělo československé letectvo ve Velké Británii celkem 1287 příslušníků, přes pět set z nich padlo na frontách,“ uvedl Vitík.

Poválečné letectvo připomínají krom jiného například uniformy či pilotní průkazy letců a letecké události na letištích Plzeňska. Výstavu, kterou pořádá muzeum spolu s Leteckým historickým klubem Plzeň a Svazem letců ČR, uzavírá vznik civilní letecké dopravy na našem území. Navštěvníci se seznámí i s činností Letecké záchranné a pátrací služby Armády ČR.

letadlo výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.