Portrét Rudolfa II. byl
k vidění v pražské galerii

Portrét Rudolfa II. byl
k vidění v pražské galerii

28. 3. 2012

Dobový portrét císaře Rudolfa II. vystavila od středy do soboty pražská galerie Dorotheum. Obraz, který vznikl na konci 16. století, má podle znalců tržní hodnotu od 50 do 70 tisíc eur (asi 1,2 až 1,7 milionu korun). Rozměrný olej na plátně shlédlo za čtyři dny na dva tisíce lidí.

Potvrzení faktu, že portrétovaným byl skutečně římský císař a český král, trvalo několik měsíců a spolupracovali na něm znalci z celého světa. „Určování portrétované osobnosti někdy připomíná detektivní pátrání, kdy se musí ověřit desítky dobových drobností, porovnat posuzované dílo s jinými ze stejné doby. Teprve v případě, že do sebe všechny díly skládačky zapadnou, je možné určit, že se na něm skutečně nachází konkrétní historická osobnost,“ řekla ČTK ředitelka české pobočky Dorothea Mária Gálová. Určující pro identifikaci byly například krajkový límec, pokrývka hlavy nebo punčochy, které už byly vyobrazeny na jiných Rudolfových portrétech.

Atributem, který naopak odborníky znejistěl, byla hůlka, kterou muž drží na znamení vojenského velení. Císař ale nikdy vojska do boje nevedl. Srovnáním s jinou dobovou rytinou se ukázalo, že český král se s hůlkou pravděpodobně nechával rád portrétovat.

Za autora císařova portrétu byl určen italský malíř Martino Rotta, který koncem 70. let 16. století namaloval i císařovy bratry. Dobu vzniku stanovili znalci kolem roku 1580. „Podle absence Řádu zlatého rouna, který na obraze chybí, bylo jasné, že dílo muselo vzniknout před rokem 1585,“ uvedla Galová.

výstavy výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.