Investovat do zdravých 
potravin se určitě vyplatí

Investovat do zdravých
potravin se určitě vyplatí

14. 7. 2013

Odborníci se shodují, že vyvážená strava je základním klíčem k lidskému zdraví. Musíme ale opravdu pořizovat na vaření dražší suroviny, abychom zůstali fit? Zdravější alternativy potravin jsou většinou nákladnější, ale z dlouhodobého hlediska je dobré po nich sáhnout. Investice do zdraví jsou totiž nenahraditelné, připomíná odborník na výživu z projektu Žij zdravě.

Je poctivé přiznat, že zdravější alternativy jednotlivých druhů potravin jsou ve většině případů dražší. Například šunkový salám stojí asi polovinu toho, co nejkvalitnější šunka, nízkotučný tvrdý sýr je dražší než tvrdý sýr plnotučný, mozzarela light bývá o pár korun dražší než mozzarela klasická. „Pokud se na stravování podíváme touto optikou, tak musíme dát kritikům za pravdu. Nacházíme však jedno velké ale, a to množství prázdné energie, kterou přijímáme v méně kvalitních a přitom levnějších potravinách,“ varuje nutriční specialista projektu Žij zdravě RNDr. Pavel Suchánek. Nižší cena je bohužel útokem na lidské zdraví. Nekvalitní potraviny se vyznačují několika základními vlastnostmi. Náhradou za bílkoviny jsou v nich použity mouka a tuk, kvalitnější máslo nebo sádlo pak suplují oleje. Místo vhodného kořenění je pro výrobce snazší a levnější produkt přesolit, tím získá na výraznosti.

Cévy a srdce v ohrožení

„Problémem levnějších a tedy často méně kvalitních potravin je fakt, že ukládají do organismu zbytečné tuky, sacharidy i cukry. Místo vitamínů, minerálních látek, vlákniny nebo bílkovin pak konzumujeme velké množství živočišných tuků bohatých na nasycené mastné kyseliny,“ objasňuje Pavel Suchánek. Ty zvyšují nejen hmotnost, ale i riziko infarktu nebo mozkové mrtvice. Stejně nebezpečné pak jsou nejlevnější rostlinné oleje – kokosový, palmojádrový nebo sojový, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin nebo omega-6 mastných kyselin a i jejich příjmem stoupá cholesterol a hrozí riziko srdečně cévních onemocnění.

Výrazně slaná chuť může vést k nadváze

„Největším problémem současných potravin je ovšem výrazné přesolování a to nejen klasickou kuchyňskou solí, ale i solí pro posílení masové chuti pokrmu – glutamátem sodným,“ vysvětluje Pavel Suchánek. Vztah mezi větším množstvím soli a vysokým krevním tlakem je známý velmi dlouho. Proč tedy i přes známá zdravotní rizika výrobci potraviny stále přesolují? Sůl svou výraznou chutí dokáže překrýt nedostatky v chuti zejména polotovarů a méně kvalitních potravin, nejčastěji uzenin. Sůl také konzervuje, a proto potraviny vydrží déle, aniž by se zkazily. „Podle posledních potvrzených výzkumů sůl a z ní odvozené sloučeniny podporují chuť k jídlu a tím i riziko nadváhy a obezity. Dokonce vyvolávají návyk na výrazně slanou chuť a podporují velmi rizikové chování, kdy se slanost kompenzuje velkým objemem sladkých nápojů nebo množstvím sladkostí. Spojitost s nadváhou, vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou je tak více než jistá,“ říká Pavel Suchánek.

Opravdu platí „Kdo šetří, má za tři“?

Každý zákazník by si měl vždy uvědomit, že nižší cena potraviny je vykoupena jejím horším složením a složky, které nahrazují chybějící živiny u kvalitní potraviny, nepřináší našemu zdraví nic pozitivního. Je tedy otázkou, zda opravdu ušetříme, pokud následně v lékárně zaplatíme několikanásobně více peněz na léky, které musíme užívat, aby alespoň zčásti omezily následky konzumace méně kvalitních a levnějších potravin. „Z průmyslově rozvinutých zemí víme, že ti, kteří konzumují kvalitní potraviny, jsou v průměru štíhlejší i výrazně zdravější a utratí za léky výrazně méně, než lidé, kteří vydají za potraviny méně peněz, a upřednostňuji potraviny levné, tedy mnohdy méně kvalitní,“ doplňuje Pavel Suchánek.

 

Zdravé tipy

  • Kupujte méně potravin, ale o to kvalitnější, soustřeďte svou pozornost zejména na maso a masné výrobky. To samé platí pro mléko, mléčné výrobky a cereálie. Kvalitnější neznamená jen potraviny zahraniční, případně BIO!
  • Pokud kupujete zeleninu, tak tu vypěstovanou u nás, nikoliv převážnou přes půl Evropy nebo z druhého konce světa. Farmářské trhy by vám mohly výrazně pomoci. Nakoupíte zde nejen zeleninu a ovoce, ale i kvalitní drůbeží, hovězí a rybí maso. Vraťte se k potravinám, které se pěstují u nás. Mrkev, brambory, jablka nebo ředkvičky vám pomohou doplnit potřebné vitamíny a v sezoně jsou opravdu levné.
  • Neutrácejte bez rozmyslu za balené vody nebo slazené limonády. Opravdu vám nestačí voda z kohoutku a nápoj s ovocnou šťávou?  
  • Při nákupu potravin používejte selský rozum a možná neušetříte ihned a na místě, ale zcela jistě ušetříte z hlediska dlouhodobého, zejména za návštěvy u lékaře a množství léků, které byste museli užívat a hlavně zaplatit. Šetřete, ale ne na kvalitě potravin, které jíte, vyplatí se to.
Zdravá strava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%