Po rekonstrukci se Národní muzeum 
přiblíží své autentické podobě

Po rekonstrukci se Národní muzeum
přiblíží své autentické podobě

14. 7. 2013

Na průčelí historické budovy Národního muzea v Praze se po rekonstrukci neobjeví originál sousoší chlapeckých Géniů, ale jeho kopie. To původní muselo být už před sedmi lety sneseno a v současné době se opravuje.

Sousoší tvoří dvě postavy okřídlených géniů se svatováclavskou korunou v rukách. Bylo zhotoveno z hořického pískovce. Poté, co odborníci zjistili narušení jeho statiky, se po konzultaci s památkáři po 115 letech opět ocitlo na pevné zemi. Původní koncepce restaurování vycházela z předpokladu, že originál se vrátí na původní místo.

„Zjistili jsme však daleko rozsáhlejší poruchy ve statice. Dílo o váze 2,5 tuny poškodila koroze, teplotní rozpínavost železných výztuh a kotev i ovzduším narušený pískovec. Nejvhodnějším způsobem ochránění originálutedy bude kopie, kterou umístíme na střeše, zatímco originál dáme do rekonstruované budovy, uvedl akademický sochař Petr Váňa.

Opravu budovy doprovodí restaurování maleb, soch a dalších prvků. Generální rekonstrukce umožní částečně navrátit vnitřním prostorám jejich autentický ráz včetně původní barevnosti místností, jejich rozvržení i vybavení.

Inventarizací prošel i mobiliář budovy. Nejcennější části původního nábytku, jakými jsou vitríny části mineralogické expozice zhotovené podle návrhů architekta Josefa Schulze, budou použity i v rámci nových expozic.

architektura
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.