Martin Huba: Moje první premiéra?
Rodiče zpočátku jenom mlčeli...

Martin Huba: Moje první premiéra?
Rodiče zpočátku jenom mlčeli...

15. 7. 2013

Aristokratem divadla nazývají slovenského herce Martina Hubu. Tuto přezdívku si vysloužil štíhlou postavou, ušlechtilým zjevem, jemným chováním, ale především trvalou spoluprací na kvalitních projektech. Huba, vedle herectví také režisér a vysokoškolský profesor, je dobře známý v Česku.

Matka na mě byla enormně přísná

Syn herce Mikoláše Huby a operní zpěvačky Mimi Kišonové-Hubové kráčel k herectví přímou cestou. „Jiné prostředí jsem vlastně nepoznal,“ řekl později a o vztazích s rodiči prozradil: „S otcem byl velice dobrý a korektní, s matkou také, i když byla enormně přísná. Až později jsem ocenil, že to bylo pro mé dobro. Já tak přísný na své děti být nedokázal, čímž ovšem nechci říct, že by byly nevyvedené, to naopak!“

V roce 1964 absolvoval Huba herectví na bratislavské VŠMU a poté působil v košickém divadle. „Když nastal den mé první premiéry ve hře Lišky dobrú noc, přijeli se na mě podívat rodiče. Pamatuju si velmi dobře, jak jsme po představení jeli v autě, já s napětím čekal, jaká bude jejich reakce. A oni mlčeli a mlčeli, až najednou otec vydechl a povídá: Víš co, to nevadí, vždyť můžeš jít studovat něco jiného, já tě uživím! Tak takové byly moje začátky.“

Opakovaně zazářil v českých filmech

Z Košic Huba později odešel do Bratislavy do Divadle poezie a Divadle na korze, odkud přešel na Novou scénu Slovenského národního divadla v Bratislavě, kde účinkoval dvacet let. Od roku 1999 hostuje na řadě slovenských i českých scén. Věnuje se také divadelní režii. Režíroval v činohře i opeře SND Bratislava a v rámci Letních Shakespearovských slavností v Praze.

Ve slovenském filmu začínal malými rolemi, více příležitostí mu poskytuje česká kinematografie. Zazářil například ve snímcích Fany (režie Karel Kachyňa, 1996), Kuře melancholik (režie Jaroslav Brabec, 1999), v tragikomedii Musíme si pomáhat (režie Jan Hřebejk, 2001), která se probojovala až k nominaci na Oscara, Horem Pádem (režie Jan Hřebejk, 2004), Krev zmizelého (režie Milan Cieslar, 2005), Štěstí (režie Bohdan Sláma, 2005), Šílení (režie Jan Švankmajer, 2005) nebo Kawasakiho růže (režie Jan Hřebejk, 2009).

Skvělý divadelník Huba, který v současnosti vede činohru Slovenského národního divadla (SND), slaví 16. července sedmdesátiny.

 

Hraje na Slovensku i u nás.
Jsou podle něj diváci rozdílní?

„Trošku ano, slovenský divák herce tolik nepozoruje, on jako by jde s hercem a jeho emocemi v příběhu. Díky tomuto vcítění se určité věci při představení odpustí, třeba technické detaily. Český divák je víc spekulativnější, on raději pozoruje, nerad vstupuje do postavy, on se chce dívat. Pečlivě sleduje, zda jsou herecké projevy dostatečně mistrné, avšak neinklinuje k tomu, aby se s hrdinou ztotožnil. Jinými slovy český divák více pozoruje, slovenský divák víc prožívá.“

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%