Slavné Benátky se propadají
do moře mnohem rychleji

Slavné Benátky se propadají
do moře mnohem rychleji

28. 3. 2012

Benátky, perla Středomoří, se potápějí pětkrát rychleji, než se dosud předpokládalo. K tomu se pomalu naklání směrem na severovýchod do Jaderského moře. Italskému městu tak hrozí, že se do roku 2032 potopí o dalších osm centimetrů.

„Benátky pomalu, ale jistě klesají do moře. Způsobuje to pohyb tektonických desek. Jadranská deska, na které Benátky leží, se tlačí pod pohoří Apeniny, a způsobuje tak pohyby v zemském podloží,“ prohlásil geodet Yehuda Bock z výzkumné stanice Oceánografické instituce Scripps v San Diegu pro americký server Discovery.

Postupné potápění se týká všech 117 ostrovů. Severní část se potápí rychlostí 2 až 3 milimetry za rok. Domy v jižní oblasti laguny za stejnou dobu klesají o 3 až 4 milimetry. Městu proto hrozí mnohem více povodní než kdy dříve.

Podle historických měření propadlo město od roku 1727 už o více než 60 centimetrů. Itálie proto do protipovodňového systému investovala už miliardy eur. Nastavitelné zábrany, které se mohou přizpůsobit i vyšší hladině moře, by měly být dokončeny v roce 2014. Vzestup hladiny o pár centimetrů by díky tomu neměl městu způsobit vážnější potíže, vrásky na čele ovšem expertům přidělávají hypotézy o stoupání světových moří. Nárůst o 50 centimetrů do konce století by už představoval vážný problém.

Benátky, které leží na severu Itálie a mají přes 270 tisíc obyvatel, jsou historickou klenotnicí. Nejvíce památek pochází z doby rozkvětu města, byzantské a renesanční epochy. K nejvýznamnějším rodákům patří hudební skladatel Antonio Vivaldi, renesanční malíři Tizian a Tintoretto, dramatik Carlo Goldoni nebo diplomat a proslulý svůdce Giacomo Casanova.

památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.