Kristian Kodet je posedlý jižními
Čechami: jsou inspirací i domovem

Kristian Kodet je posedlý jižními
Čechami: jsou inspirací i domovem

16. 7. 2013

V nadsázce říká, že pořád maluje tentýž obraz. Jeho lyricky snoví andělé, obrazy žen, milenců či očí však prý neměly co říci totalitnímu režimu v Československu. Naopak v Americe i v Evropě s nimi prorazil, jeden jeho anděl s názvem Freedom – Svoboda dokonce visí v Bílém domě.

Výtvarná tradice ve třetí generaci

Malíř Kristian Kodet na USA vzpomíná s láskou, vrátil se však do Česka – prý kvůli pocitu domova i pramenům inspirace. A tady také slaví své pětašedesátiny.

Výtvarnou tradici rodu Kodetů rozvíjí už ve třetí generaci. Jeho dědeček Emanuel i otec Jan byli známí sochaři, Kristiana však odmalička zajímaly barvy a malování. Jeho starší bratr Jiří Kodet byl populárním hercem.

Kristian Kodet se narodil 17. července 1948 v Praze, malbu vystudoval na výtvarné akademii v Bruselu v 60. letech. Na pražskou akademii ho nepřijali, i když zvládl zkoušky, snad proto, že jeho otec nebyl u komunistů zrovna dobře zapsán.

Dvě emigrace – nejdřív Švýcarsko, pak USA

Mladý malíř poprvé emigroval po srpnové invazi v roce 1968. Ze Švýcarska se po dvou letech vrátil kvůli nemocnému otci. Před vězením ho naštěstí zachránila amnestie. Svými obrazy si získával pozornost v uměleckých kruzích i u veřejnosti, ale režim popuzoval. V roce 1979 emigroval podruhé, a s rodinou se usadil v USA.

Po krušných začátcích se v New Yorku uchytil, udělal si jméno a malováním se uživil. Po revoluci se ale vrátil, je totiž posedlý jižními Čechami, které miluje už od dětství. Jsou pro něj inspirací a také domovem.

V Soběslavi, kam jezdil do otcova ateliéru, otevřel Galerii sv. Marka. A v Táboře šest let provozoval soukromé Muzeum Kodet, kde vedle svých obrazů představil díla otce i dědečka.

malíři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.